Johnson&Johnson: «Όπισθεν» στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

Johnson&Johnson: «Όπισθεν» στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:55 Δημιουργία 13/04/21, 17:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η εταιρεία γνωστοποίησε πως θα καθυστερήσει τη διανομή των δόσεων στην Ευρώπη, μετά το «φρένο» των ΗΠΑ στους εμβολιασμούς λόγω έξι περιστατικών θρομβώσεων

«Όπισθεν» στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη τραβά η Johnson & Johnson, στον απόηχο των έξι περιστατικών θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του σκευάσματος ενώ οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις διαδικασίες εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία γνωστοποίησε πως θα καθυστερήσει τη διανομή των δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία ανέφερε πως εξετάζει με τις ευρωπαϊκές αρχές περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Παρακολουθούμε κι εξετάζουμε τις περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές» τόνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε πως «αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε τις διανομές δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη για προληπτικούς λόγους».

«Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό», δήλωσε η Johnson & Johnson.

Ο κίνδυνος για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson πριν από ένα μήνα είναι «πολύ χαμηλός», δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, αναπληρώτρτια διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της online ενημέρωσης.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο και, πιθανότατα, ανησυχούν πολύ. Για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο πριν από ένα μήνα, ο κίνδυνος για αυτούς είναι πολύ χαμηλός αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Schuchat.

«Για άτομα που έκαναν πρόσφατα το εμβόλιο - μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες - θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουν συμπτώματα. Εάν λάβατε το εμβόλιο και εμφανίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υγειονομικό σας πάρχο» πρόσθεσε.

«Αυτά τα συμβάντα είναι πολύ σπάνια, ωστόσο προτείνουμε μια παύση στη χρήση του εμβολίου της J&J, προκειμένου να προετοιμάσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη θεραπεία των ασθενών και για την αναφορά σοβαρών συμβάντων που μπορεί να παρατηρούνται σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο» πρόσθεσε η Schuchat.

Νωρίτερα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ συνέστησαν να «παγώσει» η χρήση του εμβολίου της J&J κατά της COVID-19, καθώς έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου.

Όλα τα περιστατικά κατεγράφησαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους New York Times. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, το «πάγωμα» χρήσης του εμβολίου της J&J δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή και η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), ανακοινώνοντας τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα. Ένα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τρία ακόμη κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Αν σου άρεσε κάνε