Στα εμβόλια m-RNA στρέφεται η Ε.Ε. - Στον «πάγο» AstraZeneca και Johnson & Johnson

Στα εμβόλια m-RNA στρέφεται η Ε.Ε. - Στον «πάγο» AstraZeneca και Johnson & Johnson

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:29 Δημιουργία 15/04/21, 09:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Προτίμηση» στα εμβόλια m-RNA, όπως των Pfizer/BioNTech φαίνεται να δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τα τελευταία περιστατικά θρομβώσεων από τον εμβολιασμό με AstraZeneca και Johnson & Johnson, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν τα προγράμματα εμβολιασμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech ώστε οι 27 να παραλάβουν ταχύτερα 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ενώ συνολικά θα παραλάβει περίπου 1,8 δισ. δόσεις τα έτη 2022 και 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να ανανεώσει τα συμβόλαιά της με τις AstraZeneca και Johnson & Johnson, στηριζόμενη αποκλειστικά στα εμβόλια m – RNA, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και ενδεχομένως και αυτό της CureVac, όταν και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Δανία έπαψε ήδη να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τους ισχυρισμούς του ΕΜΑ πως τα οφέλη του είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τις δανικές υγειονομικές αρχές, οι μελέτες έδειξαν υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα θρόμβων αίματος μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, επηρεάζοντας περίπου ένα στα 40.000 άτομα. Η χώρα προχώρησε προσωρινά και στην αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Χάματσεκ δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή στον Τσέχο πρέσβη στη Δανία να προσπαθήσει να αγοράσει τις 2,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που δεν θα χρησιμοποιηθούν, ενώ ανέφερε ότι εάν εγκριθεί από τον ΕΜΑ το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιεί την «τεχνολογία» του εμβολίου της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τότε η χώρα του θα προμηθευτεί επιπλέον δόσεις.

Βέλγιο, Δανία και Ελβετία ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, επιτρέποντας το άνοιγμα της εστίασης, υπό όρους, ενώ η Γερμανία, της οποίας οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στο όριό τους, ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ότι θα μεταφέρει αρμοδιότητες στην πολιτική υγείας από τα ομόσπονδα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι ιταλικές αρχές, εμφανίζονται προβληματισμένες καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, με τον Ιταλό υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, να χαρακτηρίζει το το εμβόλιο της Johnson & Johnson «πολύτιμο», τονίζοντας ότι παραμένει σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Η Γαλλία και η Ισπανία περιμένουν επίσης τις όποιες αποφάσεις του ΕΜΑ, ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν, τις ήδη περιορισμένες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Αν σου άρεσε κάνε