Ρεκόρ ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία

Ρεκόρ ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:39 Δημιουργία 16/04/21, 08:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ρυθμό ανάπτυξης 18,3% «έτρεξε» η οικονομία της Κίνας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, καταγράφοντας ρεκόρ.

Η αύξηση του ΑΕΠ, η οποία ήταν οριακά χαμηλότερη από τις προσδοκίες, ήταν ασυνήθιστα υψηλή επειδή συγκρίθηκε με μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία υπέστη συρρίκνωση για πρώτη φορά για δεκαετίες.

Ωστόσο, τα δεδομένα υπογραμμίζουν τον ταχύ ρυθμό της ανάκαμψης της Κίνας, όπου η φρενίτιδα της βιομηχανικής δραστηριότητας και τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης Covid-19 συνδυάστηκαν για να ωθήσουν την ανάπτυξη πάνω από τα επίπεδα προ-πανδημίας μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, και πολύ πέρα ​​από την απόδοση άλλων μεγάλων οικονομιών.

«Σε γενικές γραμμές, η εθνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε συνεχή δυναμική σταθερής ανάκαμψης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της Κίνας. «Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως και το διεθνές τοπίο περιπλέκεται με υψηλές αβεβαιότητες και αστάθειες».

Το απότομο άλμα του πρώτου τριμήνου, το οποίο ήταν πολύ υψηλότερο από οποιαδήποτε περίοδο από τότε που ξεκίνησε η τριμηνιαία αναφορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υποστηρίχθηκε και πάλι από τη βιομηχανική παραγωγή.

Η μέτρηση πρόσθεσε 24,5%το πρώτο τρίμηνο και παράλληλα με τις ακμάζουσες εξαγωγές βοήθησε στη στήριξη της ανάπτυξης κατά το προηγούμενο έτος, αν και έχασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο και αυξήθηκε μόνο 14,1% ετησίως.

Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε επίσης από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία είχε προηγουμένως καθυστερήσει, αλλά αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο φέτος. Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες για να αυξηθούν 34,2% τον Μάρτιο, ανακάμπτοντας από μια περίοδο lockdown ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εστίαση στην Κίνα έχει μετατοπιστεί στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων, με σημάδια υπερθέρμανσης σε τμήματα της οικονομίας παρά τον συνεχώς χαμηλό πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη μόχλευση σε ολόκληρο τον τομέα των ακινήτων της, καθώς και να ελέγξει τα ρεκόρ των ποσοστών παραγωγής χάλυβα μετά από μια έκρηξη των κατασκευών.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των υψηλών τιμών ενεργητικού τους τελευταίους μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε