Προς «διαζύγιο» ΕΕ-Astrazeneca;

Προς «διαζύγιο» ΕΕ-Astrazeneca;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:54 Δημιουργία 16/04/21, 12:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μετά την απόφαση της Δανίας να σταματήσει οριστικά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Astrazeneca, είναι πιθανό η ΕΕ να μην ανανεώσει το συμβόλαιο, σύμφωνα με την υπουργό Βιομηχανίας της Γαλλίας

Προς «διαζύγιο» οδηγούνται η ΕΕ με την Astrazeneca, καθώς το επικρατέστερο σενάριο είναι η μη ανανέωση των συμβολαίων για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ύστερα από την οριστική παύση του σκευάσματος από τη Δανία.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ, «η απόφαση δεν έχει ληφθεί», αλλά μετά την απόφαση της Δανίας να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, «η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι» η Ευρώπη να μην ανανεώσει τις παραγγελίες.

«Δεν έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με τις Johnson & Johnson και AstraZeneca για νέο συμβόλαιο, εκεί που έχουμε συνομιλίες με τις Pfizer/BioNTech και Moderna», είπε η ίδια.

«Έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με εμβόλια τύπου mRNA που λειτουργεί πολύ καλά και έχουν λίγες παρενέργειες, θα έχουμε νέα εμβόλια, αν όλα πάνε καλά, των Novavax, Sanofi, που είναι εμβόλια ενισχυτικών πρωτεϊνών, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και έχουμε καθυστέρηση 50 ετών σε αυτό το είδος της τεχνολογίας», εξήγησε. «Αυτά τα εμβόλια θα φθάσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο, άρα θα έχουμε πολλές δόσεις σε πολλές πλατφόρμες που θα επιτρέψουν να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι Pfizer-BioNTech αποδείχθηκαν «αξιόπιστος εταίρος, που τήρησε τις δεσμεύσεις και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας», εν αντιθέσει με τις παραδόσεις της AstraZeneca.

Αν σου άρεσε κάνε