Στις επάλξεις η αμερικανική οικονομία στο α' 3μηνο

Στις επάλξεις η αμερικανική οικονομία στο α' 3μηνο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:17 Δημιουργία 29/04/21, 16:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανέκαμψε η αμερικανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο, κυρίως χάρη στη μαζική κρατική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαγράφοντας την πορεία για την -όπως αναμένεται- ισχυρότερη επίδοση φέτος, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από το γ΄΄ τρίμηνο του 2003, και ακολουθεί το 4,3% του δ΄ τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει πιο γρήγορα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές της παγκοσμίως, χάρη στα δύο επιπλέον προγράμματα ανακούφισης από τον κορονοίό που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση καθώς και στη χαλάρωση των ανησυχιών για την πανδημία, που έχουν τονώσει την εγχώρια ζήτηση και επέτρεψαν το άνοιγμα εκ νέου εστιατορίων και μπαρ.

Ωστόσο, η οικονομία παραμένει τουλάχιστον δύο χρόνια μακριά από την πλήρη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ξεχωριστή έρευνα του υπουργείο Εργασίας εμφάνισε ότι οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν στις 553.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 24 Απριλίου, σε σχέση με τις 566.000 στην προηγούμενη περίοδο.

Αν και οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας είχαν μειωθεί από τον αριθμό-ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές Απριλίου 2020, παραμένουν αρκετά υψηλότερα από το εύρος των 200.000-250.000 που θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε μια υγιή αγορά εργασίας.

Η οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται εν όψει του β΄ τριμήνου, με τις καταναλωτικές δαπάνες να εκτινάσσονται σε υψηλό 14 μηνών τον Απρίλιο.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως από την ύφεση στα τέλη του 2023.

Προβλέπουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 7%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1984.

Αν σου άρεσε κάνε