Κορονοϊός: Σκληρά μέτρα στη Σιγκαπούρη λόγω εγχώριας μετάδοσης

Κορονοϊός: Σκληρά μέτρα στη Σιγκαπούρη λόγω εγχώριας μετάδοσης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:19 Δημιουργία 14/05/21, 10:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα τους αυστηρότερους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στις κοινωνικές συναθροίσεις και τις δημόσιες δραστηριότητες από την χαλάρωση πέρυσι του λοκντάουν που είχε επιβάλλει για την ανάσχεση της επιδημίας του νέου κορονοϊού μετά την καταγραφή μιας αύξησης των κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης και την δημιουργία νέων εστιών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, τα οποία θα ισχύσουν από την Κυριακή ως τα μέσα Ιουνίου, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων σε δύο ανθρώπους, ενώ δεν θα επιτρέπεται να γευματίζει κάποιος σε εστιατόρια.

"Πρόκειται σαφώς για πισωγύρισμα στον αγώνα μας κατά της COVID-19", δήλωσε ο Λόρενς Ουόνγκ, ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος συμπροεδρεύει της ομάδας της Σιγκαπούρης για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Επίσης η εργασία από το σπίτι ή τηλεργασία θα αποτελέσει προεπιλογή βάσει των νέων μέτρων.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι θα επανεξετάσουν τα μέτρα έπειτα από δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν αν χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές.

Η Σιγκαπούρη, εμπορικός και οικονομικός κόμβος στην Ασία, κατέγραφε σχεδόν μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης για μήνες, πριν από μια πρόσφατη αύξησή τους. Χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της ανακοίνωσε 24 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφεται σε ένα 24ωρο στη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τα 17 από αυτά να συνδέονται με συρροή στο αεροδρόμιό της Τσανγκί.

Ο υπουργός Μεταφορών Ονγκ Γε Κουνγκ δήλωσε ότι δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων είναι "πολύ πιθανόν" η Σιγκαπούρη να μην ανταποκριθεί στο όριο που έχει τεθεί για την ισχύ ταξιδιωτικής φούσκας με το Χονγκ Κονγκ, η οποία πρόσφατα επαναπρογραμματίστηκε να αρχίσει στα τέλη Μαΐου.

Παράλληλα και αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" να αναβληθεί η ισχύς ταξιδιωτικής φούσκας ανάμεσα στην πρώην βρετανική αποικία και την Σιγκαπούρη, η οποία προγραμματιζόταν για τις 26 Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που αναβάλλεται το σχέδιο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των δύο περιοχών.

Η ταξιδιωτική φούσκα ανάμεσα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που αποτελούν δύο από τα κύρια οικονομικά κέντρα της Ασίας και επέβαλλαν και τα δύο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για να αποτρέψουν την είσοδο κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, προγραμματιζόταν να αρχίσει να ισχύει τον Νοέμβριο, αλλά το σχέδιο ανεστάλη έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτήν την φορά η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων.

"Ο υπουργός στη Σιγκαπούρη με ενημέρωσε ότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη περίπτωση η ρύθμιση για την φούσκα να μην μπορέσει να ξαναρχίσει να ισχύει βάσει του συμφωνημένου μηχανισμού", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ Έντουαρντ Γιάου.

"Ωστόσο θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση εντός των επόμενων δύο ημερών", πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν, η ισχύς της ταξιδιωτικής φούσκας αναστέλλεται αν ο μέσος όρος του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 στην κοινότητα είναι υψηλότερος από 5 είτε στη Σιγκαπούρη είτε στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε