Τζο και Τζιλ Μπάιντεν έδωσαν στη δημοσιότητα τη φορολογική τους δήλωση

Τζο και Τζιλ Μπάιντεν έδωσαν στη δημοσιότητα τη φορολογική τους δήλωση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:13 Δημιουργία 18/05/21, 09:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν είχαν εισοδήματα που ξεπέρασαν κατά τι τα 600.000 δολάρια το 2020, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση που δημοσιοποίησαν χθες Δευτέρα, τηρώντας την άγραφη παράδοση που διακόπηκε στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη από τη θητεία του Ρίτσαρντ Νίξον, πριν από μισό αιώνα, οι αμερικανοί πρόεδροι δίνουν στη δημοσιότητα τις φορολογικές τους δηλώσεις, που περιέχουν στοιχεία για τις πηγές εσόδων τους και τους φόρους που κατέβαλαν, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε αυτή την άσκηση διαφάνειας στη διάρκεια της θητείας του.

Το 2020 ο κ. Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, καθηγήτρια σε δημόσιο πανεπιστήμιο, δήλωσαν ακαθάριστο εισόδημα 607.336 δολαρίων. Κατέβαλαν 157.414 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους, δηλαδή φορολογήθηκαν με συντελεστή 25,9%. Πλήρωσαν επίσης 28.794 δολάρια σε φόρους στην πολιτεία Ντέλαγουερ, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο σύντροφός της Νταγκ Έμχοφ, δικηγόρος, είχαν ακόμη υψηλότερα εισοδήματα: 1.695.225 δολάρια ακαθάριστα, για τα οποία κατέβαλαν 621.893 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους, ήτοι φορολογήθηκαν με συντελεστή 36,7%.

Πλήρωσαν επίσης 125.004 σε φόρους στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, ενώ ο κ. Έμχοφ πλήρωσε 56.997 σε φόρους στην Ουάσινγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Ο Νταγκ Έμχοφ πήρε άδεια άνευ αποδοχών από τη δικηγορική εταιρεία στην οποία εργάζεται όταν η κυρία Χάρις επελέγη από τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια για την αντιπροεδρία.

Οι δύο οικογένειες θα δουν τους φόρους τους να ανεβαίνουν αν ο Τζο Μπάιντεν καταφέρει να περάσει το σχέδιό του για τη χορήγηση βοήθειας στις οικογένειες και για την παιδεία, καθώς αυτό προβλέπει ότι η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί με την αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Τα ακαθάριστα έσοδα των Μπάιντεν μειώθηκαν πέρυσι από τα 985.223 δολάρια που είχαν δηλώσει το 2019, λόγω του ότι δεν είχαν τόσες πωλήσεις βιβλίων ούτε ομιλίες επ’ αμοιβή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας The New York Times, που εξασφάλισε αρκετές φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κατάφερε με διάφορους τρόπους να μειώσει τους φόρους του στο μηδέν τα 11 από τα 18 χρόνια για τα οποία έχει διαθέσιμα στοιχεία η εφημερίδα. Δεν κατέβαλε παρά 750 δολάρια σε φόρους το 2016 και το 2017.

Αν σου άρεσε κάνε