brexit-komision-bretania-apozimioseis

Λονδίνο: Μεταξύ 40-45 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 08/12/17, 13:17
Παρά το γεγονός πως η Κομισιόν τονίζει πως είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να οριστεί το ακριβές ποσό που θα πληρώσει η Βρετανία, από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θέτουν ως «ταβάνι» τα 45 δισ. ευρώ.

Έντονες διεργασίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες σημειώνονται από το πρωί της Παρασκευής μετά από τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit

Το κύριο θέμα ενδιαφέροντος μετά από τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι το θέμα των αποζημιώσεων που θα καταβάλει το Λονδίνο, με τις τελευταίες διαρροές που κάνουν συνεργάτες της κ. Μέι να κάνουν λόγο για ένα πόσο της μεταξύ 40-45 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέι δήλωσε σχετικά πως το εν λόγο ποσό είναι δίκαιο και ότι η πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε δήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με το Brexit.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο αρμόδιος Επίτροπος για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωνε λίγο νωρίτερα πως ι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά την αποχώρησή της από αυτή καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.

«Ποτέ δεν έδωσα αριθμούς και ούτε θα ξεκινήσω σήμερα…διότι μπορεί να αλλάξουν», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Πρόσθεσε ότι το να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά δεν είναι μια από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Από την πλευρά της Κομισιόν θέλησαν και πάλι να δείξουν πως οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο δεν έχουν τελειώσει, όπως κατέστησε σαφές νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε πως θα έχουμε μια συμφωνία για το θέμα του εμπορίου μέχρι το Μάρτιο του 2019», δείχνοντας πως η οριστική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να γίνει εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Η ίδια πηγή τόνισε πως «η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να ξεκινήσουν με την έλευση του 2018» και τοποθέτησε χρονικά την έναρξη των συνομιλιών για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του ερχόμενου έτους.

Εσωκομματικές αντιδράσεις κατά της Μέι

Πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit την άλλη Παρασκευή, η Τερέζα Μέι έχει αρχίσει να δέχεται από το πρωί έντονες επικρίσεις από το εσωτερικό του κόμματος της (Τόρις).

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που προέκριναν ένα «σκληρό» Brexit αναφέρουν πως η πρωθυπουργός δέχθηκε μια κακή συμφωνία.

Τα «σπάει» η στερλίνα

Μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι τιμές της στερλίνας σημαίνουν άνοδο στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 6μηνου. Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 86,90 πένες ανά ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 87,15 πένες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,3%.

Όσον αφορά τη σταθμισμένη με το εμπόριο της Βρετανίας ισοτιμία της, η στερλίνα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, έχει καλύψει σχεδόν όλες τις απώλειες που είχε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από 18 μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε