FILE PHOTO: Italian Prime Minister Paolo Gentiloni attends a news conference

Πόσο πολύ ανησυχεί η ΕΕ για τις ιταλικές εκλογές;

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 24/01/18, 06:50
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτρέπει τις Βρυξέλλες να μην εμπλακούν στην προεκλογική διαδικασία εν όψει των ιταλικών εκλογών του Μαρτίου. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν τόνισε τους προβληματισμούς που υπάρχουν εντός της ΕΕ για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι προβληματισμοί που υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου είναι δεδομένες, όπως δήλωσε και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Όπως σημείωσε ο Ιταλίας ΥΠΟΙΚ, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, εκφράστηκαν ανησυχίες από τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας μετά από την εκλογική διαδικασία, κυρίως για την πορεία των ιταλικών τραπεζών, που διακατέχουν το μεγαλύτερο αριθμό «κόκκινων» δανείων στη ζώνη του ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της δεξιάς Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε τη Δευτέρα πως θα ήταν καλό εάν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών απείχαν από ενδεχόμενη παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία. Οι Ιταλοί είναι ένας σοφός και ώριμος λαός που γνωρίζει πολύ καλά πώς να κάνει υπεύθυνες επιλογές χωρίς την κηδεμονία των Βρυξελλών».

Η εν λόγω αντίδραση του Μπερλουσκόνι δεν είναι τυχαία καθώς νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, είχε δηλώσει πως επιθυμεί μία «φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση μετά το πέρας των ιταλικών εκλογών». Το σχόλιο ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως μια κρυφή προσπάθεια του ίδιου να προωθήσει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κατόπιν τούτων, ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, προσπαθώντας να αφήσει πίσω την καταδίκη για φορολογική απάτη και τα σεξουαλικά σκάνδαλα που τον οδήγησαν στην παραίτηση το 2011. Η συνεργασία των τριών συντηρητικών κομμάτων υπολογίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γύρω στο 37%, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται πως θα καταλάβει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες. Ακόμα και αν δεν σχηματιστεί βιώσιμη πλειοψηφία, κάτι που είναι το πιθανότερο σενάριο, ο Μπερλουσκόνι ενδεχομένως να αναδειχθεί στον βασικό ρυθμιστή των μετεκλογικών συνεργασιών.

Παράλληλα, το αντισυμβατικό Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρουσίασε το βασικό προεκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων, χωρίς καμία αναφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος αποτελούσε κεντρικό αίτημα του κόμματος, ωστόσο η προοπτική αυτή είχε σκορπίσει τον φόβο στις αγορές λόγω του πιθανού κινδύνου κατάρρευσης της ενιαίας νομισματικής ζώνης.

Πέρα από το δημοψήφισμα, ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε την πρόθεση να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την επόμενη μέρα των εκλογών, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε κόκκινη γραμμή σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους πως «οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί δεν συγκλίνουν επί του συγκεκριμένου προγράμματος, και θα τους ρωτήσουμε το βράδυ της 4ης Μαρτίου». Οι κυβιστήσεις του Μάιο αποτελούν μια απελπισμένη προσπάθεια του ίδιου να διασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές μέσω της υιοθέτησης μιας φιλοεπιχειρηματικής ατζέντας, ώστε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης. Το Κίνημα 5 Αστέρων προηγείται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης περίπου 28%, πέντε μονάδες πάνω από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αν σου άρεσε κάνε