kypros-ekloges-apotelesmata

Κυπριακές εκλογές: Αναστασιάδης και Μαλάς στο δεύτερο γύρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:16 Δημιουργία 28/01/18, 18:12
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ πέρασε στο δεύτερο γύρο μαζί με τον πρόεδρο, στην τρίτη θέση ο Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς είναι οι δύο υποψήφιοι που περνούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου στις 4 Φεβρουαρίου.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, οι 9 υποψήφιοι για την προεδρία λαμβάνουν:

 


  • Νίκος Αναστασιάδης 35,50% - 137.235 ψήφοι.

  • Σταύρος Μαλάς 30,25% - 116.942 ψήφοι

  • Νικόλας Παπαδόπουλος 25,74% - 99.519 ψήφοι

  • Χρίστος Χρήστου 5,65% - 21.830 ψήφοι

  • Γιώργος Λιλλήκας 2,18% - 8.411 ψήφοι

  • Ανδρέας Ευστρατίου 0,22% - 842 ψήφοι

  • Χάρης Αριστείδου 0,19% - 751 ψήφοι

  • Μιχαήλ Μηνά 0,17% - 663 ψήφοι

  • Χρηστάκης Καπηλιώτης 0,10% - 391 ψήφοι


Βάσει των επίσημων στοιχείων, η προσέλευση στις κάλπες ήταν σημαντικά μικρότερη από τις προεδρικές εκλογές του 2013. Ειδικότερα, η προσέλευση ανήλθε στο 71,4% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ενώ το 2013 η προσέλευση είχε διαμορφωθεί στο 83,14%.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 550.876 ψηφοφόροι και λειτούργησαν 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπου είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κύπριους που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Οι δηλώσεις των δύο διεκδικητών

Έτοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, καθώς και για συνεργασία με όλους, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή θα είναι και η τελευταία πενταετία για την οποία διεκδικεί το αξίωμα.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα πέντε τελευταία χρόνια», ανέφερε ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς σημείωσε ότι «ο λαός μίλησε. Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή της, για μία πραγματική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή».

Πρόσθεσε ότι «με τη δύναμη και τη θέληση της κοινωνικής πλειοψηφίας, αφήνουμε πίσω μας το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα κοιτάζοντας μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».

Οι καταγγελίες για παρατυπίες

Δύο γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν σε κινητά τηλέφωνα μετά την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου την Παρασκευή, σήμαναν συναγερμό στους αρμοδίους. Μετά τις καταγγελίες, ο Έφορος Εκλογών Κύπρος σημείωσε ότι ήδη δόθηκαν σχετικές καταθέσεις στην Αστυνομία.

Το ένα μήνυμα παρουσίαζε «έρευνα», η οποία ανέτρεπε όλα τα στοιχεία και τις επίσημες δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε τους παραλήπτες να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Επιπλέον, κάποιοι υποψήφιοι κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους δεν απέφυγαν τις αναφορές στο πρόγραμμά τους και παρακίνησαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «αλλαγή» ή να τιμωρήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και υπήρξαν καταγγελίες προς το Γενικό Έφορο Εκλογών κ. Δημητρίου.

Στις αρχές έφθασε κι άλλη μία καταγγελία που αφορούσε σε κουπόνια υπεραγοράς. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πολίτης κατήγγειλε ότι σε εκλογικό κέντρο στην Πάφο εκπρόσωποι επιτελείου μοίραζαν κουπόνια από γνωστή υπεραγορά σε όποιον ψήφιζε συγκεκριμένο υποψήφιο. Αν και έγινε διερεύνηση του παραπόνου, η καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε.

Αν σου άρεσε κάνε