iaponia-boreia-korea-kim-ampe

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ετοιμάζει συνάντηση με τον Κιμ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 14/03/18, 08:39
Μετά από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Περαιτέρω βήματα προς την αποκλιμάκωση της διπλωματικής απομόνωσης της Βόρειας Κορέας γίνονται μετά από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να συναντηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε να ετοιμάζεται για συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ, μια διακορεατική σύνοδος κορυφής προβλέπεται εξάλλου να γίνει στα τέλη του Απριλίου, με υπόβαθρο την εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Το Τόκιο επιδιώξει να αδράξει την ευκαιρία για να συζητήσει «το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων από την Πιονγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980», που πιστεύεται ότι είχαν σκοπό να εκπαιδευτούν Βορειοκορεάτες κατάσκοποι τόσο μαθαίνοντας την ιαπωνική γλώσσα όσο και αποκτώντας εξοικείωση με τα ιαπωνικά έθιμα, εξήγησε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ταυτόσημες πληροφορίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ιαπωνία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης που προκάλεσε η κλιμάκωση των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, φοβάται πως θα βρεθεί στο περιθώριο εάν οι συζητήσεις προχωρήσουν με την ίδια απούσα.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής, αλλά ούτε απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει τέτοια. «Εξετάζουμε τη στρατηγική μας από τη σκοπιά του τι είναι πιο αποτελεσματικό» για να καμφθούν οι φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας ως προς το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να διευθετηθεί το ζήτημα των Ιαπώνων που έχουν απαχθεί», εξήγησε η εκπρόσωπος.

Η τελευταία διμερής σύνοδος κορυφής είχε γίνει το 2004, όταν ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού ισχυρού άνδρα στην Πιονγκγιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σίνζο Άμπε χαιρέτισε τις εξελίξεις, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ». «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίηση με τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο», είχε τονίσει.

Την Τρίτη ο Άμπε συζήτησε τις διπλωματικές προόδους με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας Σα Χουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Τόκιο.

Τα δημοσιεύματα περί συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν καταγράφονται τη στιγμή που ο Άμπε πλήττεται από ένα σκάνδαλο ευνοιοκρατίας, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την εκπλήρωση της φιλοδοξίας του να γίνει ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία της χώρας.