Βάφτηκαν με αίμα οι διαδηλώσεις στη Γάζα-Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Βάφτηκαν με αίμα οι διαδηλώσεις στη Γάζα-Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:38 Δημιουργία 14/05/18, 14:11

Ανεβαίνει κατακόρυφα ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών στη Γάζα από τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, οι νεκροί ανέρχονται σε 52 και οι τραυματίες ξεπερνούν τα 900 άτομα.

Οι διαδηλώσεις γίνονται με αφορμή τη σημερινή μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στη Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή», δήλωσε ο δάσκαλος Επιστήμης στη Γάζα, Άλι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του.

«Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει», είπε.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα 16 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων είναι οκτώ ανήλικοι κάτω των 16 ετών και περίπου 500 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 200 από αληθινά πυρά, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Ανάρτηση Τραμπ

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ο Ντόναλτ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίηση του, μέσω σχετικής ανάρτησης στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τη μέρα ως «μεγάλη για το Ισραήλ».


Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, η μεγαλύτερη κόρη και ο γαμπρός του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, που είναι επίσης σύμβουλοί του, θα συμμετάσχουν στην τελετή που θα αρχίσει στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έμεινε στην Ουάσινγκτον και στη διάρκεια της τελετής θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Αμπάς: Κήρυξε τριήμερο πένθος

Τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη κήρυξε σήμερα ο Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, «οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή», χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού».

Παράλληλα, ανακοίνωσε και την κήρυξη γενικής απεργίας αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Αν σου άρεσε κάνε