«Βράζει» και πάλι η Γάζα μετά τη χθεσινή σφαγή

«Βράζει» και πάλι η Γάζα μετά τη χθεσινή σφαγή

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:46 Δημιουργία 15/05/18, 14:15

Στους 61 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή σφαγή των Ισραηλινών κατά Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 3.000, άτομα, με πολλούς εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 13:00 σημειώθηκαν νέα επεισόδια, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τραυματισμούς από πραγματικά πυρά από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και η χρήση της δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λωρίδας της Γάζας.

Η Τουρκία κάλεσε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο ανήκουν 57 χώρες, την Παρασκευή. Η Άγκυρα είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, κάλεσε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Από το 2002 το κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε