Θέλουμε να είμαστε εντός ΕΕ μέχρι το 2023, λέει η Τουρκία

Θέλουμε να είμαστε εντός ΕΕ μέχρι το 2023, λέει η Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:58 Δημιουργία 16/05/18, 09:51

Μήνυμα για τη γρήγορη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ακντάγκ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt και υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της Άγκυρας είναι «η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον», προσθέτοντας ότι «θέλει να γίνει μέλος της Ένωσης το αργότερο σε πέντε χρόνια».

«Πρόκειται για μια συμβολική ημερομηνία, επειδή η χώρα θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Βρισκόμαστε στον δρόμο για την ένταξη από το 1959 και είναι καιρός να ενταχθούμε στην Ένωση. Αυτό θα ήταν μια νίκη και για τις δύο πλευρές, την ΕΕ και την Τουρκία, από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη. Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντικές νέες εξελίξεις στην Τουρκία. Η μπάλα είναι τώρα στον τομέα των Ευρωπαίων» υπογραμμίζει ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση ότι χώρες, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή η Αλβανία, προσχωρούν στην ΕΕ νωρίτερα από την Τουρκία, ο Ρ. Ακντάγκ λέει: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως άδικη όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ Η Τουρκία αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ νωρίτερα από κάθε άλλο υποψήφιο. Αλλά πολιτικοί λόγοι το εμποδίζουν»

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει στον Ακντάγκ ότι «στην Τουρκία σημαντικοί δημοσιογράφοι, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί σε μεγάλη κλίμακα και η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται αυστηρά».

Απαντώντας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «η Τουρκία αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος και δέχεται τακτικά επιθέσεις από τρομοκράτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν προσωρινά οι νόμοι έκτακτης ανάγκης. Είμαστε απογοητευμένοι από τους Ευρωπαίους. Περιμένουμε από αυτούς να κάνουν την εργασία τους. Όταν μια τρομοκρατική επίθεση λαμβάνει χώρα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όλες οι χώρες συνυπάρχουν και δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Τον Ιούλιο του 2016, είχαμε μια απόπειρα πραξικοπήματος, 251 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια νύχτα. Και πολλοί από αυτούς τους πραξικοπηματίες βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Η Συρία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο χωρίς τον Άσαντ

Αναφορικά με τη στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, ο Ρ. Ακντάγκ ισχυρίζεται «ότι η Συρία δεν έχει μέλλον με τον Ασαντ. Μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο χωρίς τον Ασαντ. Έχει σκοτώσει πολλούς συμπολίτες του και έφερε πολλά δεινά στη χώρα του. Είναι εντελώς αδιανόητο να επιστρέψουμε το Αφρίν στην κυβέρνηση Ασαντ. Αυτή δεν είναι δημοκρατική κυβέρνηση».

Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να εγκατασταθεί μακροχρόνια στο Αφρίν. «Ο μόνος στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Τουρκίας στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών κουρδικών ομάδων, όπως το YPG, και να επιστρέψουμε την περιοχή στον συριακό λαό το συντομότερο δυνατό» ισχυρίζεται ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε