Η Ιταλία θέλει να της «χαρίσουν» 250 δισ. ευρώ

Η Ιταλία θέλει να της «χαρίσουν» 250 δισ. ευρώ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:42 Δημιουργία 16/05/18, 10:16

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιταλικού δημοσίου χρέους, ύψους 250 δισ. ευρώ, εξετάζουν τα δύο κόμματα που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Ρώμη, σύμφωνα με τις αναφορές που κάνει σήμερα, Τετάρτη ο ιταλικός Τύπος.

Σύμφωνα με το Siri, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να ζητήσουν από την ΕΚΤ να «χαρίσει» στην Ιταλία το ποσό των 250 δισ. ευρώ από το χρέος της χώρας, ενώ οι δύο πολιτικοί έχουν συμφωνήσει πως η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον επιλογή, παρά το ότι πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου τόσο το M5S όσο και η Λέγκα δεν είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του Italexit.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω αναφορές, ο κορυφαίος σύμβουλος επί των οικονομικών του Σαλβίνι, είπε πως το αίτημα για τη διαγραφή των 250 δισ. ευρώ δεν συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο συμφωνίας που ετοιμάστηκε με το M5S.

Εξάλλου και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere σχετικά με το ποιο πρόσωπο θα προταθεί για την πρωθυπουργία της χώρας, τα δύο κόμματα εξετάσουν να προτείνουν προς τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα την εναλλαγή του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι στη θέση του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ακόμα πως με βάση τα παραπάνω σενάρια, επικρατεί νευρικότητα στα ιταλικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να αγγίζει το πρωί της Τετάρτης υψηλά 2 μηνών ενώ το 2ετές κρατικό ομόλογο έφτασε νωρίτερα το υψηλότερο σημείο από το Μάιο του 2017.

Αν σου άρεσε κάνε