Ο πανικός στην Ευρωζώνη επέστρεψε για να μείνει λόγω της Ιταλίας

Ο πανικός στην Ευρωζώνη επέστρεψε για να μείνει λόγω της Ιταλίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:05 Δημιουργία 17/05/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ
«Οι ηγέτες του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και της Λέγκας δήλωσαν δημόσια σήμερα πως δεν ενδιαφέρονται για το τι πρόκειται να συμβεί με τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Πολύ σύντομα πρόκειται να είναι υπεύθυνοι για ένα από μεγαλύτερα δημόσια χρέη του κόσμου».
Αυτή η αναφορά του Φερνινάντο Τζουλιάνο, δημοσιογράφου της εφημερίδας la Repubblica, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να περιγραφεί η νέα εποχή στην οποία αναμένεται να εισέλθει η Ιταλία εν όψει του σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο προαναφερθέντα κόμματα, με τον επικεφαλής του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο και τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με κοινό στόχο αυτή να έχει «κλειδώσει» μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών που έρχονται από τη Ρώμη, τα τοπικά media ανέφεραν πως οι διαπραγματευτές των κομμάτων έχουν καταρτίσει το κοινό κείμενο για τη συμφωνία και πλέον αυτή θα παρουσιαστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να γίνει προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Το προσχέδιο που «βύθισε» το Μιλάνο

Εν αναμονή της ορκωμοσίας, καθ' όλη τη διάρκεια της Τετάρτης επικράτησε χαμός στο ιταλικό χρηματιστήριο καθώς και στις επιδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας, με τον γενικό δείκτη FTSE ΜΙΒ να ολοκληρώνει τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες που ανήλθαν στο 2,32% και στις 23.734 μονάδες, κοντά σε μηνιαίο χαμηλό επίπεδο. Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις στις μετοχές των τραπεζών, ενώ και τα κρατικά ομόλογα (10ετές, 2ετές) της Ιταλίας έφτασαν σε πολύμηνα υψηλά σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους.
Αιτία για αυτό το sell-off ήταν το προσχέδιο της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και το οποίο ανέφερε πως η Ιταλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη διαγραφή 250 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος της χώρας αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της συνεισφοράς της Ρώμης στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, στο προσχέδιο γίνεναι λόγος για νέους κανόνες στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα για κάποια μέλη της Ένωσης να αποχωρούν από το κοινό νόμισμα μετά από δημοψήφισμα.
Μετά από τις εντάσεις που προκάλεσαν οι παραπάνω αναφορές τα δύο κόμματα έσπευσαν να διαψεύσουν τα προσχέδιο, τονίζοντας πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και πως τόσο το M5S όσο και η Λέγκα «δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν την κοινή ισοτιμία».
Ωστόσο, οι διαψεύσεις δεν ήταν ικανές να διασκεδάσουν το φόβο των επενδυτών. Και αυτό γιατί οι έντονες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις που υπάρχουν και στα δύο κόμματα (ιδιαίτερα στη Λέγκα) θα απομακρύνουν περισσότερο τη Ρώμη από τις Βρυξέλλες.
Και μπορεί οι φωνές για Italexit να έχουν μειωθεί εν όψει της ανάληψη της εξουσίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πως θα αντιδράσουν M5S και Λέγκα σε περίπτωση που η ιταλική οικονομία αρχίσει να δείχνει σημάδια κάμψης της ανάπτυξης, όπως παρατηρείται ήδη σε μια σειρά από χώρες της Ευρωζώνης.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί μια κοινή διαπίστωση στην οποία συνομολογούσαν πολλοί αναλυτές και σχολιαστές στις χθεσινές αναφορές του ευρωπαϊκού Τύπου: Μετά τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα και το Brexit, η Ιταλία είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ.
Αν σου άρεσε κάνε