Με τη «βούλα» της Τεχεράνης ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ

Με τη «βούλα» της Τεχεράνης ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:21 Δημιουργία 18/05/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ
Τις επόμενες κινήσεις τους σχετικά με την κόντρα που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χαρτογραφούν ήδη από χθες οι ηγέτες της ΕΕ, όπως τονίστηκε από μετά από το τέλος της χθεσινής Συνόδου Κορυφής από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «η Κομισιόν έχει καθήκον να προστατέψει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Για αυτό και αύριο (σήμερα) το πρωί θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να ενεργοποιήσουμε το "μπλόκο" του 1996 που θα αποτρέψει τις κυρώσεις των Αμερικανών εις βάρος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που συνεχίζουν να συνεργάζονται με το Ιράν».
Το εν λόγο νομοθέτημα που είχαν ψηφίσει οι χώρες της ΕΕ πριν από 22 χρόνια 1996, είχε λειτουργήσει ως αντίμετρο στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ που είχε επιβάλλει ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στην Κούβα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο το οποίο δίνει σχετική «κάλυψη» στις ευρωπαϊκές εταιρίες για να αψηφίσουν τυχόν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και να μην αναγνωρίσουν καμία καταδικαστική απόφαση από τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές.
Ακόμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα αναλάβει ενεργό ρόλο για τη διευκόλυνση επενδύσεων από την ήπειρο μας προς το Ιράν, «με την Επιτροπή να αναλαμβάνει ρόλο στο καλύτερο συντονισμό με το Ιράν», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιούνκερ.
Μένει να φανεί το ποια θα είναι η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στα μέτρα της ΕΕ, με τον ίδιο τον Ντόναλτ Τραμπ να γνωρίζει πως δεν μπορεί να επιτύχει την ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων.
Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι το χρονοδιάγραμμα των οικονομικών κυρώσεων που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ κατά της χώρας της Μέσης Ανατολής, που θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις· από τις 6 Αυγούστου οι πρώτες, και οι υπόλοιπες -και πλέον σημαντικές καθώς συμπεριλαμβάνουν αυτές που αφορούν το πετρέλαιο- μετά τις 4 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως τα μέτρα που απειλούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ μπορεί να κοστίσουν ακόμα και 20 δισεκατομμύρια ευρώ στις εμπορικές σχέσεις Ιράν - ΕΕ.
Αν σου άρεσε κάνε