Η Κομισιόν ρίχνει οικονομικές «γέφυρες» με το Ιράν

Η Κομισιόν ρίχνει οικονομικές «γέφυρες» με το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:42 Δημιουργία 18/05/18, 12:19

Τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στο επίκεντρο τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ εν όψει των οικονομικών κυρώσεων που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ κατά των χωρών που θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την Τεχεράνη, έπειτα και από τη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προχωρά στην ενεργοποίηση του νομοθετικού «μπλόκου»μέτρο το οποίο προστατεύει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από ενδεχόμενες κυρώσεις που θα ανακοινώσουν οι αμερικανικές αρχές. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 6 Αυγούστου, λίγο πριν την έναρξη του πρώτου γύρου των αμερικανικών κυρώσεων.

Το δεύτερο βήμα αφορά την περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Ιράν, με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχείρησεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το τρίτο μέρο αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Ιράν στον κλάδο των ενεργειακών, με τον κ. Γιούνκερ να ανακοινώνει πως μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε θα ταξιδέχει στην Τεχεράνη για συζητήσεις με τους Ιρανούς.

Τέλος, η Κομισιόν θα προτείνει στις χώρες-μέλη της Ένωσης την πρόταση για εφάπαξ μεταφορές ποσών από τις τράπεζες προς την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα οικονομικά μεγέθη των ενεργειακών εταιριών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.

Αν σου άρεσε κάνε