Τέξας: 17χρονος με ελληνική καταγωγή ο δράστης του μακελειού

Τέξας: 17χρονος με ελληνική καταγωγή ο δράστης του μακελειού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:16 Δημιουργία 18/05/18, 20:30

Ελληνικής καταγωγής είναι ο δράστης του μακελειού στο λύκειο Σάντα Φε στο Τέξας, ο οποίος μπήκε σε τάξη κι άνοιξε πυρ αδιακρίτως, στερώντας τη ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, εννέα μαθητών κι ενός καθηγητή.

Όπως μετέδωσε το CBS, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές, ο φερόμενος ως δράστης ονομάζεται Δημήτρης Παγκουρτζής και έχει συλληφθεί, ενώ έχει γίνει η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου.

Μάλιστα, φαίνεται πως το σχέδιο ήταν οργανωμένο καθώς οι αστυνομικοί εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα στο σχολείο αλλά και περιμετρικά του campus.

Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του λυκείου, η περιοχή γύρω από το σχολείο έχει εκκενωθεί, προκειμένου οι ειδικές μονάδες να πραγματοποιήσουν ασφαλώς την εξουδετέρωση των μηχανισμών.

Ο σερίφης της κομητείας είχε ήδη δηλώσει ότι πυροτεχνουργοί βρίσκονται επί τόπου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μπήκε μέσα στην τάξη, φώναξε «έκπληξη» κι άρχισε να πυροβολεί!

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Όπως δήλωσε μάρτυρας στο CNN, ο ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας μία μαθήτρια στο πόδι.

Ο υποδιευθυντής του λυκείου, δρ. Κρις Ρίτσαρντσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε ένοπλος μέσα στο σχολείο και ότι συνελήφθη.

«Κάναμε μία εξαιρετική δουλειά, βγάζοντας τους μαθητές με ασφάλεια έξω από το κτίριο και τους παραδώσαμε στους γονείς τους και αυτό είναι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος πάντως δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τυχόν τραυματίες.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Santa Fe η κατάσταση είναι σε εξέλιξη, αλλά υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες. «Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν θα λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες», τονίζει η ανακοίνωση, ενώ αναφέρει ότι όλοι οι μαθητές έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.

Το προφίλ του δράστη
Αγαπά τα όπλα, ενώ όπως έγραφε χαρακτηριστικά ένα μπλουζάκι που είχε «ανεβάσει» στο Facebook είναι... «γεννημένος να σκοτώνει». Ο λόγος για τον Δημήτρη Παγουρτζή, ο οποίος συνελήφθη ως ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο λύκειο Santa Fe.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης ο 17χρονος πριν την εισβολή στο σχολείο πόσταρε στο Facebook αλλά μετά από λίγο το «κατέβασε», ένα μπλουζάκι που γράφει «Born to Kill».

Λογαριασμός στο Instagram που φαίνεται να ανήκει στον νεαρό, τον δείχνει να ακολουθεί λογαριασμούς που σχετίζεονται με τα όπλα ό πως «sickguns» ή «gunspictures», καθώς κα άλλους όπως Guns Fanatics, Guns Lovers και Guns Glory.

Το ιστορικό της τραγωδίας
Ήταν περίπου στις 7.45 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους έχουν μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus.

Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένοπλος στο σχολείο, όπου διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του πανεπιστημίου, και στις εικόνες διακρίνεται ένας τραυματιοφορέας με φορείο να κατευθύνεται προς ένα από αυτά.

Μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια.

«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγνα να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.

«Ένα πρόσωπο εισέβαλε με ένα τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί και ένα κορίτσι τραυματίστηκε στο πόδι» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νίκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το συμβάν.

«Ένα περιστατικό σημειώθηκε το πρωί σε ένα Λύκειο με την εμπλοκή ενός ενόπλου. Το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως είναι υπό έλεγχο. Έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν τραυματίες» διευκρίνισε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Σάντα Φε στον λογαριασμό της στο Facebook, χωρίς να διευκρινίζει για ποιο σχολείο πρόκειται.

Αν σου άρεσε κάνε