ΠΓΔΜ: «Κόκκινη κάρτα» από την αντιπολίτευση στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

ΠΓΔΜ: «Κόκκινη κάρτα» από την αντιπολίτευση στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:54 Δημιουργία 20/05/18, 19:49

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επίλυση του Σκοπιανού με «φόντο» τον αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ.

Την ώρα που η κυβέρνηση Ζάεφ «δείχνει» την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως αυτή, που προκρίθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Σόφια κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να μην σχολιάζει τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, δεν αποδέχεται το παραπάνω όνομα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο, προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία.

«Το VMRO-DPNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου πήρε αποστάσεις από την πρόταση για μετονομασία της ΠΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ σε ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε: η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Είχε προηγηθεί στα Σκόπια συνάντηση κορυφής, στην οποία ο ίδιος ενημέρωσε τον Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, σε σχέση με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του με τον Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ζάεφ διευκρίνισε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η επίσημη πρόταση της σκοπιανής πλευράς - «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνια) - οριοθετεί πλήρως τις δύο εδαφικές περιοχές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση ή προσδοκία από την πλευρά της ΠΓΔΜ. «Το πρώτο Ίλιντεν το 1903 είναι σύμβολο ενός κοινού αγώνα αυτονομίας. Το δεύτερο Ίλιντεν το 1944 είναι η ολοκλήρωση του αγώνα μας για αναγνώριση της γλώσσας μας. Το τρίτο Ίλιντεν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 συμβολίζει την ανεξαρτησία χωρίς πτώση αίματος. Τώρα χρειαζόμαστε ένα τέταρτο Ίλιντεν», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. «Και πάλι επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις και σεβόμαστε την κληρονομιά του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε