«Σβήνει το φιτίλι» για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

«Σβήνει το φιτίλι» για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:00 Δημιουργία 21/05/18, 08:55

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο περιγράφει ο κινεζικός Τύπος την πορεία των συζητήσεων που είχε στις ΗΠΑ ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, Λιού Χε με Αμερικανούς αξιωματούχους για την αποφυγή κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Όπως μεταφέρει το Reuters, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών μπήκε «στον πάγο» μετά τη συμφωνία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να αποσύρουν τις δασμολογικές απειλές τους και να συνεργαστούν για μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία, όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν.

Την προηγούμενη ημέρα, Πεκίνο και Ουάσινγκτον είπαν πως θα συνεχίσουν να συζητούν για μέτρα στο πλαίσιο των οποίων η Κίνα θα εισάγει περισσότερα εμπορεύματα από τον ενεργειακό και αγροτικό τομέα από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα.

Η China Daily έγραψε πως όλοι μπορούν να ξεφυσίξουν με ανακούφιση καθώς αποκλιμακώνεται η ρητορική, ενώ, επικαλούμενη τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κίνας, τον αντιπρόεδρο Λιου Χε, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν «θετικές, πραγματιστικές, εποικοδομητικές και παραγωγικές».

«Παρά τις πιέσεις, η Κίνα δεν υπέκυψε, όπως παρατήρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, στάθηκε στο ύψος της και συνεχώς εξέφραζε την προθυμία της να διαπραγματευτεί», ανέφερε η κινεζική εφημερίδα. «Το ότι οι ΗΠΑ επιτέλους μοιράστηκαν αυτή την προθυμία, σημαίνει πως οι δυο πλευρές έχουν επιτυχώς αποτρέψει την κατά μέτωπον σύγκρουση που κάποια στιγμή φάνηκε αναπόφευκτη».

Αν σου άρεσε κάνε