Ιταλία: Τζουζέπε Κόντε επιλέγουν για πρωθυπουργό Πέντε Αστέρια - Λέγκα

Ιταλία: Τζουζέπε Κόντε επιλέγουν για πρωθυπουργό Πέντε Αστέρια - Λέγκα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:40 Δημιουργία 21/05/18, 19:37

Ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε είναι η πρόταση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Ο Κόντε, ο οποίος προβαλλόταν ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού από τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα γνωστός στην ιταλική κοινή γνώμη, ούτε και διαθέτει εμπειρία στην πολιτική.

Αν λάβει την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεγάλων φοροελαφρύνσεων, αύξησης των δημοσίων δαπανών, αλλά και μερικής κατάργησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Είναι δε βέβαιο ότι θα έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο 54χρονος Κόντε κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας και είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία, ενώ διατηρεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Φέρεται να συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ ο αρχηγός του Κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο τον προόριζε για υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Τους τελευταίους μήνες ο Κόντε σε δημόσιες δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η πάταξη της διαφθοράς, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία προωθήθηκε επί Ματέο Ρέντσι.

Αν σου άρεσε κάνε