Ιταλία: Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση του Κόντε με τον Ματαρέλα

Ιταλία: Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση του Κόντε με τον Ματαρέλα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:30 Δημιουργία 23/05/18, 14:02
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην Ιταλία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με τον υποψήφιο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας Τζουσέπε Κόντε να μεταβαίνει το απόγευμα της Τετάρτης στο Κυρηνάλιο Μέγαρο προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 (ώρα Ελλάδος, 17:30 ώρα Ρώμης) και μένει να φανεί το κατά πόσο ο υποψήφιος του Λουίτζι Ντι Μάιο και του Ματέο Σαλβίνι θα αναλάβει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα ώστε να αποφευχθούν σενάρια που θα έθεταν εν αμφιβόλω την παρουσία της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ.

Ειδικότερα, στέλεχος της Κομισιόν τόνισε πως οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων που διακατέχουν.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε προς τη Ρώμη ότι «η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου χρέους της».

Ανησυχία στην Confindustria και στις αγορές

Εν μέσω των παρασκηνιακών εξελίξεων, παρέμβαση για την πολιτική κατάσταση έκανε ο ιταλικός ΣΕΒ (Confindustria), με τον πρόεδρο των βιομηχάνων Βιντσέντζο Μπότζια να τονίσει σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Confindustria πως «η Ιταλία κερδίζει και πηγαίνει μπροστά μαζί με την Ευρώπη και δίπλα στην Ευρώπη... Είμαστε έντονα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις... Είμαστε μια μεγάλη βιομηχανική χώρα και είμαστε περήφανοι για αυτό ως έθνος. Αλλά τίποτα δε διαρκεί για πάντα» ανέφερε ο Μπότζια.

Τέλος, σημειώνεται πως η νευρικότητα μεταφέρεται και στο ιταλικό χρηματιστήριο, με το δείκτη MIB στο Μιλάνο να σημειώνει απώλειες που ανέρχονται στο 1,67%.

Αν σου άρεσε κάνε