Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:11 Δημιουργία 23/05/18, 21:07

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 54χρονο καθηγητή Νομικής, Τζουζέπε Κόντε, έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα τονίζοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι οφείλει να επιβεβαιώσει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς του υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα είναι «η κυβέρνηση της αλλαγής» για την χώρα.

Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον Κόντε στο Κυρηνάλιο στις 5:30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, παρά το θέμα που προέκυψε χθες, με ιταλικές και ξένες εφημερίδες που αναφέρονταν σε ανακρίβειες του βιογραφικού του σχετικά με τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο Ματαρέλα συνομίλησε σήμερα το πρωί με τους αρχηγούς των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι φέρονται να του επανέλαβαν ότι ο Κόντε συνεχίζει να είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία. Έπειτα από λίγο, ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον καθηγητή της Νομικής από την Κάτω Ιταλία για πιθανή ανάθεση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ξεκινά η τρίτη ιταλική αβασίλευτη Δημοκρατία, το είχα υποσχεθεί. Άντεξε όλη η δομή που δημιουργήσαμε», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι ο Κόντε «θα είναι ο πρωθυπουργός με πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα από κάθε προκάτοχό του» και ότι για τους υπουργούς της κυβέρνησης «οι αποφάσεις θα ληφθούν στην συνέχεια». Και από την Λέγκα επιβεβαιώνεται ότι το κόμμα είναι έτοιμο για την επισημοποίηση της νέας αυτής κυβερνητικής συμμαχίας.

Όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο τις επόμενες ημέρες για να παρουσιάσει τη λίστα των προτεινόμενων υπουργών του στον πρόεδρο και να δεχθεί επίσημα την εντολή του Ματαρέλα.

Αν σου άρεσε κάνε