Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι από το PSOE στην Ισπανία

Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι από το PSOE στην Ισπανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:29 Δημιουργία 25/05/18, 12:15

Αναβρασμός επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας καθώς το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής εις βάρος του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ράχοι, για το σκάνδαλο διαφθοράς στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) που έχει βγει στη δημοσιότητα με την υπόθεση Gürtel.

Το PSOE διαθέτει 85 έδρες στο Κογκρέσο, το κάτω σώμα της ισπανικής βουλής και θα χρειαστεί συνολικά ακόμα 91 ψήφους προκειμένου να ρίξει τον Ραχόι από την εξουσία.

Ο ηγέτης των Ποδέμος, που έχουν 71 έδρες στο Κογκρέσο, Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, που σημαίνει πως χρειάζονται ακόμα 20 ψήφοι.

Η προσοχή στρέφεται στο κόμμα των «Πολιτών» (Ciudadanos) που έχει 32 έδρες. Ο επικεφαλής του κόμματος, Αλμπέρτο Ριβέρα, ανέφερε την Πέμπτη πως το σκάνδαλο Gürtel αλλάζει τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας των Ciudadanos, Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας, δήλωσε πως το κόμμα του είναι ανοιχτό στο να στηρίξει την πρόταση μομφής σε περίπτωση που ο Ραχόι δεν προκηρύξει νέες εκλογές.

Σημειώνεται πως με βάση το Σύνταγμα της χώρας, το κόμμα που προκαλεί την ψηφοφορία για αλλαγή του πρωθυπουργού θα πρέπει να αντιπροτείνει κάποιον άλλο για την ηγεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως χθες το ειδικό δικαστήριο της Ισπανίας (Audiencia Nacional), καταδίκασε με 351 χρόνια φυλάκισης 29 από τους 37 κατηγορουμένους, που είναι στην πλεινότητα τους μέλη του κυβερνώντος PP, ορίζοντας και πρόστιμο 245.000 ευρώ στο κόμμα για δωροδοκίες, φακελάκια στα μεγάλα στελέχη του PP, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και καταχρήσεις δημοσίου χρήματος.

Αν σου άρεσε κάνε