Ακόμα πιο κοντά στην έξοδο του Ραχόι από την πρωθυπουργία της Ισπανίας

Ακόμα πιο κοντά στην έξοδο του Ραχόι από την πρωθυπουργία της Ισπανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:32 Δημιουργία 28/05/18, 13:24

Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έρχεται η Ισπανία, στο πλαίσιο της πρότασης μομφής που αναμένεται να καταθέσει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSOE) προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Ραχόι εν μέσω της δίνης που πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) από το σκάνδαλο Gurtel.

Καταλύτης των εξελίξεων στην Μαδρίτη είναι το κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) που εμφανίζεται ως πρώτο στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων για νίκη στις εκλογές, ενώ είναι και η κοινοβουλευτική ομάδα που μπορεί να επικυρώσει τις ψήφους υπέρ της απομάκρυνσης του Ραχόι από την πρωθυπουργία.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εφημερίδα Mundo, ο επικεφαλής των Ciudadanos, Αλμπέρτο Ριβέρα «έδειξε» προς πρόωρες εκλογές που θα πρέπει να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «

«ο μοναδικός δημοκρατικός και αξιοπρεπής δρόμος που έχουμε για να φύγει η χώρα από την σκανδαλολογία είναι να ακουστούν οι φωνές των Ισπανών. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση και μια καινούργια σύνθεση του κοινοβουλίου» σημείωσε ο Ριβέρα.

Μένει να φανεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της πρότασης μομφής κατά του Ραχόι στη Μαδρίτη, αλλά το δεδομένο είναι πως η κοινή γνώμη της Ισπανίας αποκτά ολοένα και χειρότερη άποψη για το Λαϊκό Κόμμα, μετά και την καταδίκη δεκάδων μελων του για το σκάνδαλο Gurtel, με καταδίκες για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, διαφθορά, κ.α.. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε πως «κανένα από τα μέλη της τωρινής κυβέρνησης δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο» αλλά είναι δεδομένο πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν βλάψει το λαϊκό έρεισμα του PP.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της El Pais, η ημερομηνία για τη συζήτηση της πρότασης μομφής προς τον Ραχόι στο κοινοβούλιο έχει «κλείσει» και θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε