Ακόμη και με εκλογές... δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την κρίση στην Ιταλία

Ακόμη και με εκλογές... δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την κρίση στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:40 Δημιουργία 30/05/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Πολύ λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών στην Ιταλία, με την κουβέντα αυτή να αναμένεται να ενταθεί ακόμα και εάν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση στη Ρώμη, κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προκύπτουν μέχρι και σήμερα από την γειτονική μας χώρα φαντάζει δύσκολο.

Οι ημερομηνίες για το πότε θα στηθούν οι νέες κάλπες δίνουν και παίρνουν, με αναφορές για τις 29 Ιουλίου, τις 5 ή τις 19 Αυγούστου και τις 9 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή καθεαυτή δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και αυτό γιατί τα δύο ισχυρότερα κόμματα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα, τα οποία αναμένεται να καταγράψουν άνοδο των ποσοστών τους, δε φαίνεται πως πρόκειται να υποχωρήσουν από την επιλογή της «ανοιχτής πόρτας» για ενδεχόμενο αποχώρησης το ευρώ.

Και από τη στιγμή που το... τζίνι του Italexit έχει βγει μέσα από το λυχνάρι των ευρωσκεπτικιστών είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξαναμπεί μέσα.

Οι διεθνείς αγορές ήδη «ξεφορτώνονται» τους ιταλικούς τίτλους, με την απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ενδοσυνεδριάκα μέσα στην Τρίτη.

Είναι σίγουρο πως οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη, παρά το ότι τόσο το M5S όσο και η Λέγκα δεν πρόκειται να αναφέρουν ρητά στην προεκλογική εκστρατεία τους κάτι τέτοιο (άλλωστε, οι αμφίσημες θέσεις είναι χαρακτηριστικό των λαϊκιστών...). Και αυτό, καθώς η πλειονότητα των Ιταλών ψηφοφόρων δεν επιθυμεί την αποχώρηση από την Ευρωζωνης.

Για τις αγορές, αυτό που θα ησύχαζε περισσότερο απ' όλα τους φόβους για Italexit θα ήταν μια ξεκάθαρη αναφορά από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων πως η θέση της χώρας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να υπάρξει από την πλευρά του M5S και της Λέγκας. Σε περίπτωση που τα δύο κόμμα κερδίσουν στις επικείμενες εκλογές, αυτό θα του δώσει το δικαίωμα να επιλέξουν τον επόμενο υπουργό Οικονομικών και τον τρόπο που θα κινηθεί η Ρώμη απέναντι στις Βρυξέλλες.

Με τους επενδυτές να συνεχίζουν να απομακρύνονται περισσότερο από την ιταλική οικονομία...

Αν σου άρεσε κάνε