Ο Ραχόι ετοιμάζεται να πει adiós στην πρωθυπουργία της Ισπανίας;

Ο Ραχόι ετοιμάζεται να πει adiós στην πρωθυπουργία της Ισπανίας;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:27 Δημιουργία 31/05/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Λες και η κρίση στην Ιταλία δεν ήταν αρκετή για την πορεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, από σήμερα στο «μενού» των διεθνών αγορών εισέρχεται και η Ισπανία καθώς ξεκινάει στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστόσύνης στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μέτα από σχετικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (PSOE), στον απόηχο του σκανδάλου Gurtel.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή και ήδη τα δεδομένα για τον Ράχοι είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις διαρροές που έκαναν στελέχη του δικού του Λαϊκού Κόμματος (PP) περί «αβέβαιου μέλλοντος» του Ραχόι στην πρωθυπουργία, με διάφορα ισπανικά media να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ακόμα και οικειοθελούς παραίτησης του Ραχόι προκειμένου το PP να δεχτεί λιγότερο πλήγμα.

Θεωρείται σίγουρο πως τα δύο καταλονικά αποσχιστικά κόμματα στη Μαδρίτη (Esquerra και PDeCat) θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής εις βάρος του Ραχόι, ενώ το ίδιο αναμένονται να κάνουν και οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος της Βασκονίας (PNV). Με δεδομένη την υποστήριξη των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην πρόταση μομφής και με ενδεχόμενη στήριξη των Καταλανών και των Βάσκων στην πρόταση του PSOE εις βάρος του Ραχόι, τότε η μάχη φαντάζει χαμένη για τον Ισπανό πρωθυπουργό. Μάλιστα, από το εσωτερικό του PP διέρρεαν το απόγευμα της Τετάρτης πως η ήττα του Ραχόι είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Οι παρασκηνιακές συναντήσεις

Ερώτημα αποτελεί το πως θα κινηθούν οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» (Ciudadanos), που αφού ψήφισαν θετικά στην έγκριση του προϋπολογισμού μαζί με το PP και τους Βάσκους, στη συνέχεια απέσυραν την υποστήριξη τους από την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι και ζήτησαν πρόωρες εκλογές.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες του PSOE με τους Βάσκους την Τρίτη, συζητήθηκαν τα «ανταλλάγματα» που θέλει το PNV για να ψηφίζει την απομάκρυνση του Ραχόι από την πρωθυπουργία. Μεταξύ άλλων, έπεσε στο τραπέζι η αύξηση των χρημάτων από τον προϋπολογισμό της χώρας προς την περιφέρεια της Βασκονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το PNV ανησυχεί για τις περικοπές που υπάρχουν μέσα στο προϋπολογισμό του 2019 και οι οποίες θα αυξήσουν τη δυσφορία προς το PNV και στην αύξηση των ποσοστών της αντιπολίτευσης στη Βασκονία, Bildu.

Το μοναδικό σενάριο στο οποίο το PNV θα επέλεγε να στηρίξει τον Ραχόι θα ήταν εάν και τα καταλανικά κόμματα αποφάσισαν να μην ρίξουν τον ηγέτη του PP από την πρωθυπουργία. Ενδεχόμενο μάλλον τραβηγμένο, μετά και από την ιδιαίτερα σκληρή στάση που έχει επιδείξει ο Ισπανός πρωθυπουργός προς την Καταλονία, με αποκορύφωμα την καταστολή στις μέρες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το φθινόπωρο του 2017.

Το PNV ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης πως η απόφαση για το εάν θα καταψηφίσει τον Ραχόι θα ληφθεί σε συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.


Εν αναμονή των εξελίξεων από τη Μαδρίτη, σημειώνεται πως στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στη Ισπανία την τελευταία εβδομάδα (όταν και έγινε γνωστό πως το PSOE θα καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος του Ραχόι), οι Ciudadanos έρχονται πρώτοι στην συντριπτική πλειονότητα των ερευνών κοινής γνώμης.

Αν σου άρεσε κάνε