Ο Guardian «βλέπει» έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ιταλία

Ο Guardian «βλέπει» έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:42 Δημιουργία 31/05/18, 10:39

Μία μέρα αφότου η ΕΚΤ διεμήνυσε ότι δεν «βλέπει» λόγο, τουλάχιστον προς το παρόν, για να παρέμβει ως προς την ιταλική κρίση, σημερινό δημοσίευμα του Guardian μιλά για ενδεχόμενη έκτακτη συνεδρίαση της Τράπεζας με αντικείμενοι τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

«Ο Mάριο Ντράγκι προφανώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιθανώς να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση άμεσα», δήλωσε μια πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ.Τ., όπως γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης της Ιταλίας. «Αν δεν μάθει, θα ακολουθήσουν χειρότερα. Η έλλειψη βοήθειας στη μεταναστευτική κρίση έστρεψε τους Ιταλούς προς τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό και η Ε.Ε. έχει λίγους μήνες στη διάθεσή της να διορθώσει τη ζημιά. Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απειλή από την ασταμάτητη άνοδο του λαϊκισμού και αναδύονται οι σκιές του σκοτεινότερου παρελθόντος της Ευρώπης.

Οι ιταλικές εκλογές σχετίζονταν κυρίως από το μεταναστευτικό ζήτημα και τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα συνδυάστηκαν με τα αντιευρωπαϊκά. Όπως η Ελλάδα πρωτύτερα, η Ιταλία άλλαξε από μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα σε μια έντονα ευρωσκεπτικιστική εντός λίγων μηνών. Υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί λόγοι για τα πολιτικά και τα κοινωνικά προβλήματα και στις δυο χώρες, αλλά η έλλειψη αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς ένα ασθενέστερο μέλος που αναλαμβάνει το βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, επιδείνωσε την κατάσταση» εκτιμά ο Guardian.

Αν σου άρεσε κάνε