Παρελθόν ο Ραχόι από την πρωθυπουργία της Ισπανίας

Παρελθόν ο Ραχόι από την πρωθυπουργία της Ισπανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:49 Δημιουργία 31/05/18, 16:58

Όπως αναμενόταν και όπως έγραφε νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης το xrimaonline.gr, ο Μαριάνο Ραχόι θα αποτελεί και επίσημα παρελθόν από την πρωθυπουργία της Ισπανίας μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής, που είχε καταθέσει κατά του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (PP) το σοσιαλδημοκρατικό PSOE.

Τα... κουκιά για την καθαίρεσή του βγήκαν από το βασικό εθνικιστικό PNV, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Αιτόρ Εστεμπάν, να ανακοινώνει πως το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι.

Ο ίδιος απουσίαζε, πάντως, από την όλη διαδικασία στο Κογκρέσο, με τους πολιτικούς αναλυτές στην Ισπανία να σχολιάζουν δεικτικά πως μαζεύει από τώρα τα πράγματά του από το πρωθυπουργικό μέγαρο (Μονκλόα).

Πλέον, υπάρχουν δύο δεδομένα για τον Ραχόι: Ή να παραιτηθεί, οδηγώντας την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές ή να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την τωρινή βουλή, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ.

Πληροφορίες από τα ισπανικά media αναφέρουν πως ο Ραχόι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, καθώς σε περίπτωση εκλογών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το PP αναμένεται να δεχθεί καθίζηση στα ποσοστά του.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, το ισπανικό χρηματιστήριο γύρισε αρνητικά, με τον IBEX στη Μαδρίτη να χάνει κατά 0,66% στις 9.503 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε