Ο Ραχόι παρέδωσε το «τιμόνι» στον Σάντσεθ

Ο Ραχόι παρέδωσε το «τιμόνι» στον Σάντσεθ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:51 Δημιουργία 01/06/18, 12:47

Αλλαγή σκυτάλης για την πρωθυπουργία στην Ισπανία, με τον Μαριάνο Ραχόι να εγκαταλείπει το «τιμόνι», το οποίο αναλαμβάνει πλέον ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Μαριάνο Ραχόι αποχώρησε και επίσημα πλέον από την ηγεσία της χώρας, αφότου 180 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής εις βάρος του.

Ο ίδιος, μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, παραδέχτηκε την ήττα του, τονίζοντας πως «ήταν τιμή μου να είμαι πρωθυπουργός, να αφήσω την Ισπανία σε καλύτερη θέση απ' ό,τι τη βρήκα».

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια, ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε, ενώ συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Η ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:01 (ώρα Ελλάδας), υποστηρίχθηκε από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία, 169 βουλευτές ψήφισαν κατά και υπήρχε 1 αποχή.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να έχει πιάσει δουλειά μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το υπουργικό του συμβούλιο θα οριστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά, που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τους Σοσιαλιστές του PSOE στις 25 Μαΐου, μετά την καταδίκη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) για παράνομο πλουτισμό, σε μια μεγάλη δίκη για διαφθορά όπου 29 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών.

Αν σου άρεσε κάνε