Πέδρο Σάντσεθ: Ο πολιτικός που «εκθρόνισε» τον Ραχόι με πρόταση μομφής

Πέδρο Σάντσεθ: Ο πολιτικός που «εκθρόνισε» τον Ραχόι με πρόταση μομφής

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:31 Δημιουργία 01/06/18, 17:26

Με μία πρόταση μομφής, την πρώτη που θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική Δημοκρατία, ο Πέδρο Σάντσεθ πήρε τη «σκυτάλη» από τον Μαριάνο Ραχόι, που βρισκόταν στο «τιμόνι» της χώρας επί επτά συναπτά έτη.

Ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός κέρδισε το στοίχημα, με το Κοινοβούλιο να υπερψηφίζει την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι, ο οποίος αποχαιρέτησε την Παρασκευή την εξουσία, αποδεχόμενος την ήττα του.

Εκθρονίστηκε, με 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία, να υποστηρίζουν την πρόταση μομφής. 169 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρχε 1 αποχή.

«Ήταν τιμή μου να είμαι πρωθυπουργός, να αφήσω την Ισπανία σε καλύτερη θέση απ' ό,τι τη βρήκα», δήλωσε ο Ραχόι.

Ο Πέδρο Σάντσεθ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1972. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας--ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του δημόσιος υπάλληλος-- εντάχθηκε στους κόλπους του PSOE το 1993.

Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, πήρε το πρώτο από τα τρία μεταπτυχιακά του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1999 υπηρέτησε ως προσωπάρχης του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος ξένων επιχειρήσεων, οικονομικός σύμβουλος στην εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στη Μαδρίτη (2004-2009) και στη συνέχεια εισήλθε στο κοινοβούλιο επί πρωθυπουργίας Θαπατέρο.

Διετέλεσε βουλευτής μεταξύ 2009-2011, οπότε έχασε την έδρα του και δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στο κοινοβούλιο και εξελέγη πρόεδρος του PSOE το επόμενο έτος.

Παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών, ο Σάντσεθ είναι δεινός παίκτης και φίλαθλος του μπάσκετ και --σε αντίθεση με τον Ραχόι--έχει έφεση στις ξένες γλώσσες. Όπως λέει ο ίδιος, η θητεία του στο εξωτερικό τον βοήθησε να τελειοποιήσει τα αγγλικά και τα γαλλικά του.

Αν σου άρεσε κάνε