Περαιτέρω βήματα στις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ - Αργεντινής

Περαιτέρω βήματα στις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ - Αργεντινής

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:27 Δημιουργία 04/06/18, 16:17

Την ικανοποίηση του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αργεντινής με το ΔΝΤ σχετικά με την παροχή νέου προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης από το Ταμείο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εξέφρασε ο διευθυντής του ΔΝΤ, αρμόδιος για το Δυτικό Ημισφαίριο, Αλεχάνδρο Βέρνερ.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ, οι επαφές των δύο πλευρών είναι «πολύ εποικοδομητικές» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διμερών διαπραγματεύσεων.

Το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί, όπως εξήγησε επιπλέον, θα ορίζεται από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Αργεντινής, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση χιλιάδων πολιτών της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση του προέδρου, Μαουρίσιο Μάκρι, να προσφύγει στο Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία της Αργεντινής με το ΔΝΤ περιγράφεται από πολλούς με μελανά χρώματα, καθώς οι μνήμες του 2001 -όταν η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας της μη καταβολής δόσης δανείου του Ταμείου- είναι ακόμη νωπές.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου, ως απόρροια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, οι οποίες επιδεινώθηκαν -μεταξύ άλλων- και από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ο Μάκρι εξελέγη το 2015 στον προεδρικό θώκο της Αργεντινής, προωθώντας μια «γενναία» μεταρρυθμιστική ατζέντα και ευελπιστώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η ελλιπής εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και το ολοένα και πιο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον, κατέστησαν πιο πολύπλοκα και δυσεπίλυτα τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Αν σου άρεσε κάνε