Ραχόι: Εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική

Ραχόι: Εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:56 Δημιουργία 06/06/18, 11:49

Την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Η πρόθεσή μου είναι να εγκαταλείψω οριστικά την πολιτική, υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνει κανείς στη ζωή από το να αφιερωθεί στην πολιτική», δήλωσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ο 63χρονος Ραχόι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) μετά την πρόσφατη ανατροπή του από το κοινοβούλιο.

"Είχα μια πολυτάραχη πολιτική ζωή και πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να παραμείνω κι άλλο εδώ και αυτό που λέω τώρα είναι ότι δεν θα δηλώσω υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος", το οποίο αναμένεται να εκλέξει προσεχώς τον διάδοχό του.

Μετά την ανατροπή του την Παρασκευή με πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές στο κοινοβούλιο, ο Ραχόι, κεντρική φυσιογνωμία της ισπανικής πολιτικής σκηνής εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει την αρχηγία του PP.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά το 1981 στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ήταν αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας από το 2004 και ηγείτο της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2011 έως την πτώση του την περασμένη Παρασκευή.

Ως επικεφαλής της κυβέρνησης επέζησε πολλών μεγάλων κρίσεων, της ύφεσης, από την οποία έβγαλε τη χώρα έπειτα από μια αυστηρή θεραπεία λιτότητας, όπως και μηνών πολιτικού αδιεξόδου το 2016 ως και της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας πέρυσι.

Όχι όμως της πρότασης μομφής που κατατέθηκε πρόσφατα εναντίον του, της οποίας λίγοι παρατηρητές προέβλεπαν ότι θα επιβίωνε και η οποία έφερε τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην εξουσία.

Αν σου άρεσε κάνε