Τραμπ: Ήταν μια φανταστική συνάντηση

Τραμπ: Ήταν μια φανταστική συνάντηση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:17 Δημιουργία 12/06/18, 08:24

Μετά από περίπου 4 ώρες ολοκληρώθηκε η ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σιγκαπούρη.

Ένα κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει άγνωστο, υπέγραψαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον Κιμ για την επιτυχή διάσκεψη που είχαν.

«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να υπογράψουμε μία ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και συνέχισε:

«Ο κόσμος θα δει την αλλαγή σύντομα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι περήφανος με ότι συνέβη σήμερα και ξεκαθάρισε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κορεατική χερσόνησο θα είναι πολύ διαφορετική.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Για «μεγάλη πρόοδο» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν πήγε «καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν».

«Ήταν στ' αλήθεια μια θαυμάσια συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάθισαν νωρίτερα στο ίδιο τραπέζι για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών έπειτα από την κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν οι ηγέτες τους στο πολυτελές ξενοδοχείο Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε με μία χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους. Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση» είπε.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος. «Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

Η σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τραμπ: Ήταν μια φανταστική συνάντηση
Τραμπ: Ήταν μια φανταστική συνάντηση
Τραμπ: Ήταν μια φανταστική συνάντηση
Αν σου άρεσε κάνε