Έρχεται το νέο «κύμα» των δασμών Τραμπ...

Έρχεται το νέο «κύμα» των δασμών Τραμπ...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:06 Δημιουργία 15/06/18, 13:02

Σχεδόν έτοιμη είναι η νέα λίστα της κυβέρνησης Τραμπ με τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας $100 δισ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αρκετές πηγές, το δεύτερο κύμα δασμών είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την αρχική λίστα των $50 δισ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η λίστα των $100 δισ. θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως έγινε και με την προηγούμενη των $50 δισ. Μπορεί να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα έως και δύο μηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, αναφέρουν τρεις πηγές της κυβέρνησης Τραμπ στο πρακτορείο.

Η λίστα έχει στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στους Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρηματίες, επιλέγοντας αγαθά για τα οποία υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές από άλλες χώρες, αναφέρει το Reuters.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι επιθυμεί την προσφυγή στο διάλογο για την επίλυση εμπορικών διαφορών, ωστόσο προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών.

Ο Ουάνγκ Γι, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, διεμήνυσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε νέους δασμούς. Έχοντας στο πλάι του τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Γι σημείωσε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. "Η πρώτη είναι η συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Η άλλη επιλογή είναι η σύγκρουση και η αμοιβαία ζημία. Η Κίνα επιλέγει την πρώτη. Ελπίζουμε ότι η πλευρά των ΗΠΑ θα κάνει την ίδια, συνετή επιλογή. Φυσικά, έχουμε επίσης κάνει προετοιμασίες για να αντιδράσουμε και στη δεύτερη επιλογή".

Η Κίνα έχει ήδη δημοσιεύσει λίστα με δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ. σε αμερικανικά αγαθά και έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε