Ιορδανία: Ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση

Ιορδανία: Ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:52 Δημιουργία 15/06/18, 14:50

Η νέα κυβέρνηση της Ιορδανίας ορκίστηκε χθες ενώπιον του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα.

Πρωθυπουργός διορίστηκε ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ομάρ αλ Ραζάζ, ο οποίος φοίτησε στο Χάρβαρντ και δεν ανήκει στους παραδοσιακούς πολιτικούς κύκλους της χώρας του. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του έλαβαν εντολή να αναθεωρήσουν το φορολογικό σύστημα της χώρας, το οποίο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και ευθύνεται για την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο προκάτοχος του Ραζάζ ήταν ο Χάνι Μούλκι, ο οποίος στήριζε την επιχειρηματικότητα στη χώρα, αλλά αποπέμφθηκε προκειμένου να κατευναστεί η δημόσια οργή που προκλήθηκε από ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της αύξησης της φορολογίας, που σύμφωνα με τους ίδιους επιβάρυνε δυσανάλογα τις κατώτερες τάξεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόρριψη των μέτρων τα οποία θεωρούν ότι θα αυξήσουν τη φτώχεια και την ανεργία.

Σύμφωνα με τον Ραζάζ, «η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευθεί για δεκαετίες», ενώ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει δυναμικά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται κυρίως από φιλοδυτικούς τεχνοκράτες, συμπεριλαμβανομένων και επτά γυναικών. Υπουργός Οικονομικών ορίστηκε, ο επί χρόνια αξιωματούχος του υπουργείου, Ιζεντίν Κανακρίε, ο οποίος καλείται να διαπραγματευθεί ένα τριετές πρόγραμμα οικονομικής στήριξης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση είναι η εφαρμογή αυξήσεων στη φορολογία, οι οποίες αν και είναι αναγκαίες προκάλεσαν την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε