Και το Σκοπιανό στην κόντρα Μέρκελ - Μακρόν για την ΕΕ

Και το Σκοπιανό στην κόντρα Μέρκελ - Μακρόν για την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:05 Δημιουργία 18/06/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Ακόμα ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (28 και 29 Ιουνίου) θα είναι το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, ειδικότερα από τη στιγμή που χθες και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν τη συμφωνία επίλυσης του Σκοπιανού στο Πισοδέρι.

Το θέμα του «ανοίγματος» της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχε θιχτεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που είχε γίνει στη Βουλγαρία το Μάιο, είχε ξεκαθαρίσει πως πρέπει να εξεταστεί το πως και με ποιος τρόπος γίνεται η είσοδος νέων μελών στην Ένωση. «Από το 2003 και για τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε δει πως η Ευρώπη έχει αποδυναμωθεί από τη διεύρυνση της» είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «πρέπει να βλέπουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία το "μεγάλωμα" της ΕΕ».

Ο Μακρόν είχε αναφέρει ακόμα πως «φυσικά και υποστηρίζω πως τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι "δεμένα" στην ΕΕ, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις προτού εντάξουμε νέα μέλη στην Ένωση».

Το ζήτημα των μεταρρυθμίσων στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη θα είναι και το βασικό θέμα της επερχόμενης Συνόδου και το αντικείμενο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Όπως έχει φανεί τις τελευταίες εβδομάδες, το Βερολίνο δείχνει μια προσπάθεια για να προσεγγίζει το Παρίσι για τις δομικές αλλαγές στην Ευρωζώνη, αλλά παραμένουν πολλά και σημαντικά εμπόδια ειδικότερα στο θέμα των οικονομικών.

Δεδομένου πως η γερμανική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να συγχαρούν τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, μένει να φανεί κατά πόσο η κ. Μέρκελ θα συμφωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο στο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ μέχρι το 2025, ημερομηνία που θέλουν τα Σκόπια για να ενταχθούν επίσημα στην Ένωση.

Προειδοποιήσεις για τη Ρωσία στην ΠΓΔΜ

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί η αναφορά που έκανε στο Reuters ο Βρετανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Τζέιμς Κε-Λίντσει για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, μιας και η Μόσχα είναι κάθετα αντίθετη στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανησυχίες για το κατά πόσο η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει την ψήφο στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου» ανέφερε ο Βρετανός καθηγητής.

Αν σου άρεσε κάνε