«Σειρήνες πολέμου» από Τραμπ: Απειλεί με νέους δασμούς την Κίνα

«Σειρήνες πολέμου» από Τραμπ: Απειλεί με νέους δασμούς την Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:01 Δημιουργία 19/06/18, 08:53

Με την επιβολή νέων δασμών ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απείλησε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Όπως είπε, η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», ανέφερε ο Τραμπ.

Οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποιεί η Κίνα
Την ίδια ώρα, η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, διεμήνυσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, λίγο μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς το Πεκίνο.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας διαμήνυσε με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του πως θα λάβει μέτρα και θα «ανταποδώσει σθεναρά» τυχόν νέους δασμούς.

«Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την κοινή λογική και δημοσιοποιήσουν έναν κατάλογο (νέων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα έχει την υποχρέωση να υιοθετήσει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μέτρων σε αντίποινα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Αν σου άρεσε κάνε