Μέρκελ και Μακρόν σε καταρχήν συμφωνία για τις αλλαγές σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Μέρκελ και Μακρόν σε καταρχήν συμφωνία για τις αλλαγές σε ΕΕ και Ευρωζώνη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:17 Δημιουργία 19/06/18, 18:29

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη έφτασαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης τους στη Γερμανία, όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

Η συνάντηση για το κοινό βηματισμό των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ έρχεται μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα γερμανικά media, η καγκελάριος είπε πως η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επενδύσεων, έχοντας παράλληλα ως στόχο την ενίσχυση της σύγκλισης εντός της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αφότου μειωθούν τα ρίσκα στις τράπεζες. Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι το δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στον ESM.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα είναι «πραγματικός» και θα έχει ετήσια έσοδα και δαπάνες, ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2021.

Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ως το τέλος του έτους και ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

O Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να βοηθήσει τα κράτη μέλη σε δύσκολες περιόδους σύμφωνα με κανονισμούς που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, ο κ. Μακρόν ανέφερε πως «υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να δουλέψουμε: Συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω της ισχυροποίησης της Frontex και καλύτερο σύστημα για την καταγραφή και τον επαναπατρισμό των μεταναστών».

Υπενθυμίζεται πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ΕΕ, οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν ένα ευρύ σχέδιο αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινοτικών οργάνων και την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού, εν όψει και των εκλογών του 2019.

Αν σου άρεσε κάνε