Η αναφορά της Γερμανίας στην Ελλάδα για τη μίνι Σύνοδο με το μεταναστευτικό

Η αναφορά της Γερμανίας στην Ελλάδα για τη μίνι Σύνοδο με το μεταναστευτικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:50 Δημιουργία 20/06/18, 18:43

Αναφορά στην Ελλάδα εμπεριείχαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ για τη συνάντηση που συγκάλεσε για την Κυριακή, με θέμα το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στη Γερμανία, αναφερόμενος στη θέση του Βερολίνου για το θέμα, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να δράσουμε μονομερώς, χωρίς συνεννόηση και σε βάρος τρίτων» και σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιείται και η συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, η συνάντηση αφορά την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και θα προετοιμάσει τη βάση της συζήτησης, βολιδοσκοπώντας τι είναι εφικτό να γίνει σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα. Διευκρίνισε δε ότι και οι διμερείς δυνατότητες, αλλά και οι πολυμερείς συμφωνίες αποτελούν ευρωπαϊκό δρόμο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες, ενώ εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, καθώς είναι συμφωνία όλων των κρατών-μελών με ένα τρίτο κράτος, αλλά τώρα συζητούμε για διακυβερνητική συνεργασία εντός ΕΕ.

«Αυτή η συμφωνία είναι από πολλές απόψεις μια καλή συμφωνία και συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ελλάδα να βελτιωθεί, ιδιαίτερα στο να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Αιγαίο. Υπό αυτή την έννοια είναι μια συμφωνία την οποία θα μπορούσε κανείς, όχι πανομοιότυπα αλλά αναλογικά να την επιδιώξει και με άλλα κράτη εκτός της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία, όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι «είναι και για μας αποφασιστικής σημασίας να συμβάλουμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων εκεί». Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία κέντρων υποδοχής στην συγκεκριμένη χώρα ή στην Αλβανία.

Αν σου άρεσε κάνε