Γνωμοδότηση της Επιτροπής Βενετίας ζητεί το VMRO για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Γνωμοδότηση της Επιτροπής Βενετίας ζητεί το VMRO για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:10 Δημιουργία 21/06/18, 18:07

Γνωμοδότηση από την Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης δηλώνει ότι θα ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό ζήτημα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE, Ντράγκαν Ντάνεφ, δήλωσε χθες ότι το κόμμα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς την Επιτροπή Βενετίας, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες επί συνταγματικών και νομικών ζητημάτων.

«Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρακάμπτοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αποφεύγουν τη συζήτηση γι’ αυτή τη συμφωνία συνθηκολόγησης. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν θέλει να ακούσει τις επικρίσεις της κοινής γνώμης επειδή αποδέχτηκε συμφωνία με την οποία αλλάζει το σύνταγμα, διαγράφεται ο όρος "Μακεδονία”, αλλάζει και θίγεται η εθνική ταυτότητα, εγκαταλείπονται οι μειονότητες, τα μνημεία παρουσιάζονται ως ελληνικά και γίνεται αποδεκτή μία σύγχρονη γενοκτονία... Για την υπογραφή μιας τέτοιας αντισυνταγματικής συμφωνίας, όπως και για την κύρωσή της κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, θα ζητηθούν ευθύνες. Γι’ αυτή την αντισυνταγματική συμφωνία εμείς θα ζητήσουμε ερμηνεία από την Επιτροπή Βενετίας, για καθορισμό της νομικής φύσεως αυτής της συμφωνίας. Έχουμε αγνόηση του δικαίου και του κράτους δικαίου, με στόχο τη νομιμοποίηση αυτής της πράξης συνθηκολόγησης. Γι’ αυτό πρέπει να επιβληθούν νομικές κυρώσεις. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του VMRO-DPMNE θα ενημερώσει την κοινή γνώμη για όλα τα περαιτέρω βήματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE.

Αν σου άρεσε κάνε