Προβληματισμοί στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των δασμών του Τραμπ

Προβληματισμοί στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των δασμών του Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:10 Δημιουργία 22/06/18, 17:50

Έντονη νευρικότητα έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών το ενδεχόμενο για την επιβολή δασμών 20% για τις εισαγωγές των οχημάτων τους στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε πως ««εάν δεν αλλάξει το τρέχον εμπορικό πλαίσιο, θα επιβάλλουμε δασμούς 20% σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ».

Όπως μεταφέρει το Reuters, εάν ισχύσουν δασμοί ύψους 25% οι εισαγωγές των ευρωπαϊκών οχημάτων στις ΗΠΑ θα κοπούν κατά 50%, ενώ εάν ισχύσει το 25%, η τιμή αγορά για ένα ευρωπαϊκό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ θα αυξηθεί επιπλέον 10.000 ευρώ.

Το ποσό που πλήρωναν οι ΗΠΑ για την εισαγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από την Ευρώπη για το σύνολο της χρήσης του 2017 ξεπέρασε τα 58 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Παρασκευή, τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι δασμοί της ΕΕσε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα στους δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μη εξαιρουμένων στενών συμμάχων τους.

Αν σου άρεσε κάνε