Τουρκία: Στις κάλπες 60 εκατ. ψηφοφόροι

Τουρκία: Στις κάλπες 60 εκατ. ψηφοφόροι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:50 Δημιουργία 24/06/18, 10:14

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 8 πμ εκατομμύρια Τούρκοι, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 μμ και είναι η πρώτη φορά που οι κάλπες θα κλείσουν την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, κατόπιν απόφασης που έλαβε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πολίτες ψηφίζουν σε δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τον πρόεδρο και ένα για την Βουλή.

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο κ. Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός. «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη που επρόκειτο να ψηφίσει στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι αφού ψήφισε έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.

Λίγο νωρίτερα, στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι.

Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη. Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθκκον του ως πολίτης και πρόσθεσε:

«Σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικο κλίμα».

Ο Ταγιπ Ερντογάν ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ. Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μεχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα.

«Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», πρόσθεσε.

Δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό ενώ σε πτωση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Μουχαρέμ Ιντζέ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη.

Πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μάλτεπε, ενώ στην ομιλία του στη Σμύρνη συγκεντρώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια οπαδών του.

Ο Ιντζέ έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 107 προεκλογικές ομιλίες σε 65 πόλεις μέσα σε 51 ημέρες.

«Αύριο είναι η τελευταία νύχτα. Αν έχεις το θάρρος, αντιμετώπισε με», είπε ο Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ενώπιον αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην προεκλογική συγκέντρωση.

«Αυτή είναι η τελευταία πρόταση που σου κάνω… Αν θέλεις, μπορώ ακόμη και να ακυρώσω την προεκλογική μου συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. Έλα, και αντιμετώπισε με, ας έχουμε μια τηλεμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιντζέ κατηγόρησε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT για παραβίαση του συντάγματος καθώς δεν είναι αμερόληπτοι στην κάλυψη της εκστρατείας. «Το TRT αφιέρωσε 181 ώρες στον Ερντογάν και 15 ώρες στον Μουχαρέμ Ιντζέ», τόνισε.

Αποκαλύψεις Ερντογάν
Να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ στην κρατική ΤRT ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι έχει στοιχεία για κορυφαίο ύποπτο στο επιχειρούμενο πραξικόπημα το 2016, τον οποίο θα αποκαλύψει τις προσεχείς ημέρες.

Η τουρκική αστυνομία έθεσε άλλωστε υπό κράτηση 47 άτομα σε επιχείρηση με στόχο φερόμενους υποστηρικτές στον στρατό, ενός δικτύου που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε πριν από δύο χρόνια την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Αν σου άρεσε κάνε