ΝΑΤΟ: Μόνο με «ναι» από Βουλή και λαό η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

ΝΑΤΟ: Μόνο με «ναι» από Βουλή και λαό η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:49 Δημιουργία 25/06/18, 13:46

Την ώρα που η κυβέρνηση Ζάεφ πανηγυρίζει για τις υπογραφές στις Πρέσπες, ενώ τόσο η πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας όσο και η κοινωνία θυμίζουν καζάνι που βράζει, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θέτει δύο προϋποθέσεις στο τραπέζι, προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει την πρόσκληση για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ: αν η Βουλή των Σκοπίων επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ναι» στο σχετικό δημοψήφισμα.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στο Λουξεμβρούργο και ερωτηθείς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, ο ίδιος απάντησε πως αυτή είναι μία απόφαση, που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την ΠΓΔΜ)», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο, όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας, για την οποία εξέφρασε τη στήριξή του.

«Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» της χώρας να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Αν σου άρεσε κάνε