Για απουσία ίσων ευκαιριών στις τουρκικές εκλογές κάνει λόγο ο ΟΑΣΕ

Για απουσία ίσων ευκαιριών στις τουρκικές εκλογές κάνει λόγο ο ΟΑΣΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:58 Δημιουργία 25/06/18, 15:52

Αιχμές για τη διεξαγωγή των χθεσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία αφήνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΑΣΕ για τη διαφάνεια των εκλογών που έληξαν με πανηγυρική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία, ανέφερε πως «οι περιορισμοί που είδαμε σε θεμελιώδεις ελευθερίες επέδρασαν σ' αυτές τις εκλογές. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν».

Ωστόσο παρατηρητές του εν λόγω οργανισμού καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκωμίασαν την υψηλή συμμετοχή των τούρκων πολιτών στις εκλογές λέγοντας ότι καταδεικνύει την προσήλωσή τους στη δημοκρατία. Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ήταν περίπου 87%.

Στην προκαταρκτική έκθεσή τους, που αναγνώσθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι παρατηρητές της κοινής αποστολής του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνουν επίσης πως, «παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό».

Αν σου άρεσε κάνε