Σύνοδος: «Μικρό καλάθι» από Τουσκ για τη συμφωνία στο μεταναστευτικό

Σύνοδος: «Μικρό καλάθι» από Τουσκ για τη συμφωνία στο μεταναστευτικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:43 Δημιουργία 29/06/18, 16:11

Εμφανώς προβληματισμένος για τα μέτρα που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο Πολωνός αξιωματούχος, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, η επιτυχία των οποίων θα κριθεί στην εφαρμογή τους...

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία», τόνισε όλο νόημα ο Τουσκ.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών και επί ευρωπαϊκού εδάφους «για όποιες χώρες το επιθυμούν».

Ακόμα, είπε ότι «συμφωνήσαμε στη εκταμίευση της επόμενης χρηματικής δόσης προς την Τουρκία και στην παροχή ακόμα 500 εκατ. ευρώ προς τις χώρες της Αφρικής».

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο ο Πολωνός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

«Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε οΤουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Brexit

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι «υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα» εάν οι δύο πλευρές θέλουν να έχουν μια συμφωνία αποχώρησης του Η.Β. από την Ένωση μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στέλνοντας προειδοποίηση προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο κ. Τουσκ δήλωσε πως «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να πέσουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι».

Εμπορικός πόλεμος

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στους εμπορικούς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και δήλωσε πως αποδέχθηκε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

«Μέσα στον Ιούλιο θα ταξιδέψω στις ΗΠΑ για να έχω συνομιλίες για εμπορικά θέματα» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

«Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις. Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτές τις σχέσεις. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσουμε», είπε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε πως η εισήγησή του για ενίσχυση της Frontex έγινε δεκτή από τα κράτη μέλη.

Μπορίσοφ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας (ς που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο) Μπόικο Μπορίσοφ

έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Μπορίσοφ.

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, χαιρετίζοντας της συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

Αν σου άρεσε κάνε