Μήνυμα Μέρκελ για προσπάθεια στήριξης των νησιών του Αιγαίου

Μήνυμα Μέρκελ για προσπάθεια στήριξης των νησιών του Αιγαίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:57 Δημιουργία 29/06/18, 18:49

Η Γερμανία θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου, ανέφερε η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε πως οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από γερμανικές αρχές και οι οποίοι έχουν εισέλθει στο σύστημα Euroduc από την Ελλάδα και την Ισπανία, θα επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, ανέφερε η κ. Μέρκελ, «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου». Αυτό θα συμβαίνει μόνον αν οι αιτούντες άσυλο εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας, διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η ίδια σημείωσε, ακόμη, ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει τις υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης στην Ελλάδα και την Ισπανία, με σκοπό να εγγυηθεί την οικογενειακή ενότητα.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πράγματι αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στο νομικό κομμάτι της.

Αν σου άρεσε κάνε