Η Μέρκελ «παίζει» καθυστέρηση, ο Ζεεχόφερ... παραίτηση!

Η Μέρκελ «παίζει» καθυστέρηση, ο Ζεεχόφερ... παραίτηση!

ΔΙΕΘΝΗ UPD 07:36 Δημιουργία 02/07/18, 07:29

Στα… πρόθυρα μίας εκ νέου πολιτικής κρίσης βαδίζει η Γερμανία στη «σκιά» του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κινείται σε τεντωμένο σχοινί, αφότου ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, πρότεινε στην ΚΟ του κόμματός του την παραίτησή του και από τα δύο αξιώματα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με την παράταξη της Άγγελας Μέρκελ.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε αφενός ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του Ζεεχόφερ και αφετέρου ότι στηρίζει τον αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το «θύμα της υπόθεσης του ασύλου».

Στην ουσία, ο Ζεεχόφερ σφίγγει τον κλοιό πιέσεων γύρω από τη Γερμανίδα καγκελάριο, δίνοντας νέο τελεσίγραφο τριών ημερών. Ο ίδιος ζητεί να επιβληθούν μονομερή μέτρα ελέγχου στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα, ενώ η Μέρκελ επιμένει στην εξεύρεση μίας ευρωπαϊκής λύσης.

Πάντως, σε δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά του CDU, ο Ζεεχόφερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ναι, θα παραιτηθώ και από τις δύο θέσεις και αυτό θα γίνει σε τρεις ημέρες».

Οι προβολείς τώρα στρέφονται στο σημερινό τετ-α-τετ Μέρκελ-Ζεεχόφερ, το οποίο ο τελευταίος παρουσιάζει ως την «ύστατη προσπάθεια». Όπως ο ίδιος είπε, «είναι μια ελπίδα να φτάσουμε σε μια συμφωνία».

«Θα μιλήσουμε σήμερα ξανά. Έχοντας στο νου το συμφέρον της χώρας και τη δυνατότητα του συνασπισμού μας να κυβερνά - που θέλουμε να τη διατηρήσουμε - θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο βασικό ζήτημα του ελέγχου των συνόρων και μόνο», δήλωσε, σημειώνοντας πως πρόκειται για… «προσφορά του», προκειμένου να επιλυθεί το φλέγον αυτό ζήτημα, «αλλιώς όλα θα είχαν τελειώσει» από την Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία μεταξύ της Μέρκελ και των συμμάχων της εντείνεται.

Κατά τα διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών, ο Ζεεχόφερ επαύξησε την κόντρα με την καγκελάριο, τονίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας για την πολιτική ως προς τους αιτούντες άσυλο «δεν επαρκούν» σε σχέση με τις ρυθμίσεις, που ο ίδιος θα ήθελε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση με την Μέρκελ δεν είχε τα επαρκή αποτελέσματα.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Μέρκελ, που έκανε λόγο για ικανοποίηση, αναφερόμενη στις συζητήσεις.

Η ίδια, μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Απέρριψε, ωστόσο, «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και λαμβάνουν χώρα σε βάρος τρίτων χωρών».

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι επιθυμεί «την συνοχή της Ευρώπης» και υπενθύμισε την προειδοποίηση στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών. «Για τον λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα», τόνισε.

Η Μέρκελ απέφυγε, πάντως, να απαντήσει στο ερώτημα, αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του, σε περίπτωση που προβεί σε απώθηση προσφύγων, που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Η καγκελάριος δήλωσε από την άλλη, ότι συμφωνεί με τον υπ. Εσωτερικών για το ζήτημα του περιορισμού των ροών προς την Ευρώπη και τη Γερμανία. «Οι διαφωνίες μας σχετίζονται στο πως θα πετύχουμε τον κοινό στόχο», είπε η καγκελάριος.

Ακόμα, παραδέχθηκε ότι χάρη στις πιέσεις των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών επετεύχθη πρόοδος τις τελευταίες μέρες στη διαχείριση του προσφυγικού. «Προχωρήσαμε πολύ, ωστόσο αυτό δεν αρκεί», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Σε ερώτημα σχετικά με τους ισχυρισμούς χωρών, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε διοικητικό επίπεδο για την επιστροφή προσφύγων, που έχουν καταγραφεί στο έδαφός τους, η καγκελάριος τόνισε ότι λυπάται για τις παρεξηγήσεις, υπάρχουν όμως θετικές απαντήσεις των αρμόδιων πολιτικών. Πρόσθεσε δε ότι ποτέ δεν υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες συμφωνίες, μιας και αυτές άπτονται των αρμοδιοτήτων του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Αν σου άρεσε κάνε