Από μια κλωστή η κυβερνητική συνοχή στη Γερμανία

Από μια κλωστή η κυβερνητική συνοχή στη Γερμανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:04 Δημιουργία 02/07/18, 18:11

Τεταμένο κλίμα επικρατεί στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή την κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του προέδρου της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ)Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον τελευταίο να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Μέρκελ - Ζεεχόφερ.

Ο Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε πως η συνοχή της Χριστιανικής Ένωσης «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», στη συνάντηση η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

Η συνάντηση έρχεται καθώς ο επικεφαλής του CSU συνεχίζει τις διαρροές στον Τύπο κατά της συγκυβερνήτη του, με την Sueddeutsche Zeitung να επικαλείται δηλώσεις συνεργατών του Ζεεχόφερ που σημείωναν ότι «η Μέρκελ είναι καγκελάριος μόνο λόγω του Ζεεχόφερ».

Και όλα αυτά καθώς για τις 22:00 το βράδυ (ώρα Βερολίνου, 23:00 ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση (CDU/CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD) στην οποία Μέρκελ και Ζεεχόφερ θα επανεξετάσουν μαζί με την Αντρέα Νάλες από το SPD τις προοπτικές για τη διατήρηση της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του CDU και του CSU, ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν.

Ο βετεράνος πολιτικός του CDU Φόλκερ Κάουντερ είπε ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση σήμερα το βράδυ. «Θα μείνουμε μαζί» είπε, καταχειροκροτούμενος για πολλή ώρα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU, που θεωρείται σκληροπυρηνικός, είπε ότι τα προβλήματα είναι «επιλύσιμα» και υπενθύμισε στους βουλευτές την αξία της συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε